Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τέλεια καταιγίδα» χτυπάει και τα λάδια μαγειρικής

Σε ποιες τιμές κυμαίνεται το φοινικέλαιο. Πώς αναμένεται να κινηθούν οι εξαγωγές ηλιέλαιου και η παραγωγή καλαμποκέλαιου. Μειώθηκαν τα αποθέματα και οι εξαγωγικές προμήθειες.

«Τέλεια καταιγίδα» χτυπάει και τα λάδια μαγειρικής

«Τέλεια καταιγίδα» χτυπάει τα λάδια μαγειρικής, με το 60% των εξαγωγών ηλιελαίου από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας να καθυστερεί την τρέχουσα περίοδο εμπορίας, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον James Fry, βετεράνο αναλυτή και πρόεδρο της συμβουλευτικής εταιρείας LMC International.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι φυτεύσεις ηλίανθου και καλαμποκιού, που θα πραγματοποιηθούν σύντομα, αναμένται να είναι μικρότερες στην Ουκρανία και τη Ρωσία, είπε ο Fry. Μόλις πριν από ένα μήνα, η εταιρεία περίμενε ότι οι εξαγωγές ηλιελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα θα αυξηθούν κατά πολύ περισσότερο από 2 εκατ. τόνους, φτάνοντας στα 13,5 εκατ. τόνους το 2021-22, πρόσθεσε. Το ερώτημα είναι πόσο από αυτό θα χαθεί λόγω του πολέμου.

«Τα αποθέματα και οι εξαγωγικές προμήθειες λαδιών έχουν μειωθεί. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να αφήσουμε τις υψηλές τιμές να κάνουν τη δουλειά του περιορισμού της ζήτησης για την εξισορρόπηση της αγοράς». Το ακατέργαστο φοινικέλαιο για τοπική παράδοση στη Μαλαισία πιθανότατα θα διαπραγματεύεται από 6.600 ρινγκίτ (1.578 δολάρια) σε 8.100 ρινγκίτ ανά τόνο μέχρι τον Ιούλιο, είπε. Τα περισσότερα ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Κουάλα Λουμπούρ ήταν στα περίπου 6.823 ρινγκίτ την Τετάρτη.

Αναμένει ότι η παραγωγή της Μαλαισίας θα αυξηθεί μόνο κατά 3%-4% φέτος, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, ενώ η «πραγματική κρίση» στις προμήθειες μαγειρικού λαδιού θα έρθει τους επόμενους έξι μήνες.

Οι παγκόσμιες αποστολές σογιέλαιου πιθανότατα θα μειωθούν το 2021-22 λόγω της υψηλότερης ζήτησης στις χώρες εξαγωγής. 

Ωστόσο, οι τιμές του φοινικέλαιου, του πιο καταναλωτικού βρώσιμου λαδιού, θα μειωθούν τελικά καθώς αυξάνεται η προσφορά και η ζήτηση συμπιέζεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, είπε ο Fry. Αυτό σημαίνει ότι το ακατέργαστο φοινικέλαιο για τοπική παράδοση στη Μαλαισία θα πέσει σε ένα εύρος από 6.200 ρινγκίτ έως 7.000 ρινγκίτ ανά τόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v