Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτοξεύονται 100% οι τιμές για χάπια προστασίας από πυρηνικά

Ξεπούλημα για σκευάσματα ιωδίου και ιωδιούχου καλίου, ελλείψεις στη Νορβηγία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής η χρήση τους, τονίζουν ειδικοί.

Εκτοξεύονται 100% οι τιμές για χάπια προστασίας από πυρηνικά

Για τους κινδύνους πυρηνικής ασφάλειας που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανησυχούν οι καταναλωτές, οδηγώντας τις τιμές για χάπια ιωδίου και ιωδιούχου καλίου υψηλότερα. Το κόστος για τα χάπια -που βοηθούν στην προστασία του θυρεοειδούς από ραδιενεργές χημικές ουσίες- έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν πυρκαγιά σε ένα κτίριο στον χώρο του πυρηνικού σταθμού Zαπορίζια -της μεγαλύτερης τέτοιας εγκατάστασης της Ευρώπης- και οι δυνάμεις της χώρας κατέστρεψαν ένα εργαστήριο ατομικής φυσικής υπό τις διεθνείς διασφαλίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Οι εγκαταστάσεις πυρηνικών αποβλήτων στο Κίεβο υπέστησαν επίσης ζημιές κατά την πρώτη εβδομάδα του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν έχει θέσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο σε ένα «ειδικό καθεστώς στρατιωτικού καθήκοντος υψηλής ετοιμότητας». Ωστόσο, ο ανώτατος αξιωματούχος κατασκοπείας των ΗΠΑ είπε ότι οι δημόσιες προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου σχετικά με τη θέση των ατομικών δυνάμεών του σε υψηλότερο συναγερμό είναι ως επί το πλείστον συμβολικές καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στην πυρηνική στάση της χώρας.

Ωστόσο, οι μάχες στην Ουκρανία έχουν εγείρει φόβους για ραδιενεργό περιστατικό, ωθώντας τους καταναλωτές να σπεύδουν για προστασία. Ενα μπουκάλι 180 χαπιών ιωδιούχου καλίου κοστίζει πλέον σχεδόν 70 δολάρια από τρίτους πωλητές στην Amazon, από μόλις 30 δολάρια στην αρχή του έτους, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης τιμών camelcamelcamel. Ένα άλλο από το NOW Foods κοστίζει 29,98 δολάρια, από περίπου $20 στα τέλη του 2021.

Η ζήτηση είναι πιο έντονη στην Ευρώπη, με τη Φινλανδία να σημειώνει μεγαλύτερη από 100πλάσια αύξηση της ζήτησης και τη Νορβηγία να αντιμετωπίζει ελλείψεις προσφοράς μετά την πώληση 90.000 κουτιών την περασμένη εβδομάδα. Στις ΗΠΑ, η φράση στην αναζήτηση της Google «βοηθά το ιώδιο στον πυρηνικό πόλεμο;» έχει αυξηθεί 1.150% τις τελευταίες επτά ημέρες.

Ακόμη και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Νορβηγική Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας σύστηνε σε όλους κάτω των 40 ετών να έχουν ταμπλέτες ιωδίου στο σπίτι, επειδή τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια ταξιδεύουν συχνά κατά μήκος της νορβηγικής ακτής. Στις ΗΠΑ, ένας ιστότοπος που ονομάζεται Ready.gov, ο οποίος λειτουργεί από την κυβέρνηση, ενημέρωσε πρόσφατα τις οδηγίες του σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης, αλλά δεν ανέφερε το ιώδιο.

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων σημειώνουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν ιωδιούχο κάλιο μόνο κατόπιν συμβουλής. Η λήψη μεγαλύτερης δόσης από τη συνιστώμενη ή πιο συχνά από την προτεινόμενη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v