Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερίδια σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας σκέφτεται να αγοράσει η Κίνα

Στο επίκεντρο του Πεκίνου ο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom και η παραγωγός αλουμινίου United Co. Rusal International. Το ενδιαφέρον δεν δείχνει υποστήριξη της ρωσικής εισβολής, αλλά αναζήτηση ενεργειακής ασφάλειας, σημειώνουν πηγές.

Μερίδια σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας σκέφτεται να αγοράσει η Κίνα

Το ενδεχόμενο αγοράς ή αύξησης μεριδίων σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων, όπως ο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom και η παραγωγός αλουμινίου United Co. Rusal International, εξετάζει η Κίνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Πεκίνο βρίσκεται σε συνομιλίες με τις κρατικές εταιρείες του, συμπεριλαμβανομένων των China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminium Corp. of China και China Minmetals Corp., για τυχόν ευκαιρίες για πιθανές επενδύσεις σε ρωσικές εταιρείες ή περιουσιακά στοιχεία, ανέφεραν οι πηγές. Οποιαδήποτε συμφωνία θα ήταν για να ενισχύσει τις εισαγωγές της Κίνας καθώς εντείνει το επίκεντρό της στην ενεργειακή ασφάλεια και στον επαρκή εφοδιασμό τροφίμων -όχι ως ένδειξη υποστήριξης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία-, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε συμφωνία, πρόσθεσαν, ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμοι, καθώς οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες. Ορισμένες συνομιλίες μεταξύ κινεζικών και ρωσικών ενεργειακών εταιρειών έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται, σύμφωνα με άλλες πηγές.

Η CNPC και η China Petrochemical -γνωστή ως Sinopec Group- αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σύμφωνα με στελέχη επικοινωνίας των εταιρειών. Η κινεζική ρυθμιστική αρχή κρατικών περιουσιακών στοιχείων Sasac, η Aluminium Corp. of China και η Minmetals δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλιο. Οι εκπρόσωποι της Gazprom και της Rusal δεν σχολίασαν επίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v