Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάγο βάζει ο Σολτς στο ενεργειακό εμπάργκο της Ρωσίας

«Αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί», ξεκαθαρίζει ο Γερμανός Καγκελάριος. Πατάει φρένο: Κινδυνεύει η ενεργειακή ασφάλεια. Στο ίδιο μήκος κύματος Τζόνσον και Ρούτε απέναντι στην ιδέα των ΗΠΑ. Διχάζει η αδυναμία εναλλακτικής στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Πάγο βάζει ο Σολτς στο ενεργειακό εμπάργκο της Ρωσίας

Κρύο ντους από τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στις προσπάθειες εντός της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά της Ρωσίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg αντιτίθεται στη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου «ουσιαστικής σημασίας» για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ένα επείγον καθήκον να βρει εναλλακτικές λύσεις απέναντι στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, «αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί», δήλωσε ο Σολτς.

«Είναι λοιπόν μια συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού με τη Ρωσία», είπε.

Η θέρμανση, οι μεταφορές και η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορούν να διασφαλιστούν, βραχυπρόθεσμα, χωρίς αυτές τις εισαγωγές, πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη έχει σκόπιμα εξαιρέσει τις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία από κυρώσεις», ξεκαθάρισε. «Ο εφοδιασμός της Ευρώπης με ενέργεια για παραγωγή θερμότητας, για την κίνηση οχημάτων, παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με κανέναν άλλο τρόπο αυτή τη στιγμή. Είναι λοιπόν ουσιαστικής σημασίας για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και την καθημερινή ζωή των πολιτών μας».

Τα σχόλια του Σολτς έρχονται μια ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με ευρωπαίους συμμάχους για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, για να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα να σταματήσει την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Ο καγκελάριος καλωσόρισε πάντως όλες τις διεθνείς προσπάθειες για εκτεταμένες και στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. «Οι κυρώσεις κατά των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της κεντρικής τράπεζας και πάνω από 500 ατόμων μιλούν από μόνες τους. Όλα τα βήματά μας είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να πλήττουν σοβαρά τη Ρωσία και να είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Handelsblatt, το 54% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διακοπής των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και αν αυτό έθετε σε κίνδυνο τη δική τους εφοδιαστική ασφάλεια. Αντιθέτως, το 36% απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχετικά με την έκρηξη στις τιμές των καυσίμων, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάποια ελάφρυνση για τους πολίτες. «Το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος για τις εισαγωγές ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί ίσως στην καλύτερη περίπτωση να το μετριάσει προσωρινά και να το εξισορροπήσει κοινωνικά», σημείωσε ο κ. Λίντνερ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ρύθμισης εντός του έτους.

Χθες στη Γερμανία οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης έφτασαν σε νέο ύψος-ρεκόρ, με την τιμή του πετρελαίου στο 1,984 ευρώ/λίτρο, πιο ψηλά και από την τιμή της βενζίνης Super E10, η οποία σκαρφάλωσε στο 1,965 ευρώ/λίτρο.

Τζόνσον και Ρούτε στα χνάρια Σολτς

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασαν, επίσης, την αντίθεσή τους στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, για την οποία πίεζαν οι ΗΠΑ.

Σε μια συνέντευξη Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, ο Τζόνσον είπε ότι δεν μπορείτε απλώς να κλείσετε τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία από τη μια μέρα στην άλλη. Μια δήλωση στα χνάρια του Όλαφ Σολτς.

Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι όλες οι χώρες πρέπει να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση και να επιταχύνουν την απομάκρυνση από την εξάρτηση στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

«Νομίζω ότι υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες και πρέπει να το προσέχουμε αυτό.

«Και δεν μπορείτε απλά να κλείσετε τη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη μια μέρα στην άλλη, ακόμη και από τη Ρωσία - αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο.

«Μπορούμε να πάμε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλες χώρες μπορούν να πάνε πιο γρήγορα, αλλά υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, και όλοι μοιραζόμαστε τις ίδιες υποθέσεις και επιταχύνουμε αυτήν την κίνηση, και νομίζω ότι αυτό θα δείτε - το έχετε ακούσει από ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

«Αλλά είναι σαφές ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, θα πρέπει να ψάξουμε για προμήθειες, θα πρέπει να αναζητήσουμε προμήθειες υποκατάστασης από αλλού και θα πρέπει να το κάνουμε μαζί σε ολόκληρη τη συμμαχία χωρών που τώρα καταδικάζει τις ενέργειες του Πούτιν».

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι θα υπάρξει μια «οδυνηρή πραγματικότητα» καθώς οι χώρες προσπαθούν να απομακρυνθούν από την ενεργειακή εξάρτηση με τη Ρωσία.

Ο Ρούτε είπε ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να δημιουργούν «μη διαχειρίσιμους κινδύνους» για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά ότι με την πάροδο του χρόνου η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με ευρωπαίους ηγέτες, ενώ κοιτά... τη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν αργότερα το βράδυ της Δευτέρας, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το πολύ ενωμένο, έως τώρα, μέτωπο των Δυτικών όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις εμφάνισε ρωγμές σήμερα, στο ζήτημα της απαγόρευσης αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, μια πρόταση που απορρίπτεται κυρίως από τη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το CNN, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, ώστε η χώρα να αρχίσει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο και να το πουλά στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος.

Η κίνηση θα αποσκοπούσε στη μείωση της παγκόσμιας εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην απομόνωση της Ρωσίας από έναν από τους βασικούς συμμάχους της στη Νότια Αμερική, είπε το ίδιο πρόσωπο.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Δυτικό Ημισφαίριο, Χουάν Γκονζάλες και του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για υποθέσεις ομήρων, Ρότζερ Κάρστενς, στάλθηκαν στο Καράκας το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες σχετικά με το θέμα, είπε το πρόσωπο, καθώς και για να συζητήσουν την αμερικανική πολίτες που κρατούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά το ταξίδι των αξιωματούχων στη Βενεζουέλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v