Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακέτο €1,2 δισ. για την Ουκρανία ενέκρινε το Ecofin

Θα επανεξεταστεί τον Μάιο η γενική ρήτρα διαφυγής. Ερχεται νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Στο κάδρο και τα κρυπτονομίσματα.

Πακέτο €1,2 δισ. για την Ουκρανία ενέκρινε το Ecofin

Οικονομική βοήθεια 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία με τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ να εκταμιεύονται άμεσα, ενέκρινε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε αναγνωρίζοντας παράλληλα πως το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα για την Ε.Ε θα ανακύψει από το μέτωπο των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Κάθε 10% αύξηση των τιμών της ενέργειας αυξάνει κατά δύο δέκατα τον πληθωρισμό εκτίμησε ο Μπρούνο Λεμέρ προαναγγέλλοντας από κοινού με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις βραχυχρόνια και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο την συντονισμένη ενίσχυση καταναλωτών και επιχειρήσεων αλλά και την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ε.Ε.

Παράλληλα σημειώθηκε πως εξετάζεται νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αλλά και της Λευκορωσίας, βάζοντας στο κάδρο των επικείμενων παρεμβάσεων και τα κρυπτονομίσματα.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, Λεμέρ και Ντομπρόβσκις επανέλαβαν ότι η γενική ρήτρα διαφυγής σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος προγραμματισμό παύει να ισχύει από το 2023 αλλά το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Μάιο και τον Ιούνιο σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v