Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέκρουσαν τη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο οι Ουκρανοί

(upd) Η Ουκρανία έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Χάρκοβο, ανακοίνωσε ο περιφερειακός διοικητής. Το Κίεβο συνεχίζει να κρατάει την άμυνά του. Δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην ουκρανική πρωτεύουσα, δηλώνει ο δήμαρχος. 368.000 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Απέκρουσαν τη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο οι Ουκρανοί

Στις φλόγες του πολέμου η Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέταξε γενικευμένη επίθεση σε όλη τη χώρα, κατηγορώντας το Κίεβο ότι δεν ανταποκρίθηκε στην κλήση του Κρεμλίνου για διάλογο. Ο κλοιός των Ρώσων γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα σφίγγει όλο και περισσότερο.

Η Ουκρανία έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός διοικητής με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσής του. "Ο έλεγχος του Χαρκόβου είναι απόλυτα δικός μας! Οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι δυνάμεις άμυνας εργάζονται (γιαυτό) και η πόλη έχει καθαριστεί πλήρως από τον εχθρό", έγραψε στο Telegram ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία κρατάει άμυνα έναντι των επιθέσεων. "Όμως, ο στρατός μας, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και οι ομάδες άμυνας συνεχίζουν να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν τους δολιοφθορείς", έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, κατά την τέταρτη ημέρα της εισβολής του στη χώρα.

"Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ" που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

 

Οι αρχές του Χάρκοβου (βορειοανατολικά), της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν το πρωί μια "διείσδυση" του ρωσικού στρατού μέχρι το κέντρο της πόλης.

 

Ρωσικοί πύραυλοι 30 χλμ από το Κίεβο

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα την πόλη Βασίλκιβ περίπου 30 χλμ νοτιοδυτικά του Κιέβου, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

 

Οι μάχες συνεχίζονται για τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Βασίλκιβ, εμποδίζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν για να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης πετρελαίου που επλήγη στη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό πύραυλο κοντά στην πόλη αυτή, δήλωσε σήμερα την αυγή ο επικεφαλής της διοικητικής περιοχής του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα.

 

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς. Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

Μάχη για το Κίεβο

Σειρά εκρήξεων ακούστηκαν δυτικά του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters. Ουκρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών σε έναν γειτονικό δήμο.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Segodnya.ua, μια γέφυρα ανατινάχθηκε κοντά στην πόλη Μπούκα, δυτικά του Κιέβου. Δεν είναι σαφές αν βομβαρδίστηκε από ρωσικά στρατεύματα ή αν καταστράφηκε από την ουκρανική πλευρά.

Ο Άντον Χερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε πως μάχες διεξάγονται στην Μπούκα με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να προωθηθούν προς το Κίεβο.

Ρωσικά πυρά έπληξαν επίσης τον περίβολο κέντρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, ανέφεραν οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine. Οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν την επίθεσή τους προκειμένου να αποκλείσουν το Κίεβο» αφού «ολοκλήρωσαν την ανασύνταξή τους» στο βόρειο μέτωπο, ανέφερε από την πλευρά του χθες, Σάββατο, το βράδυ ο ουκρανικός στρατός.

 

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η επίσημη Υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών, καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια της πρωτεύουσας.

 Sirens right now in Kyiv pic.twitter.com/14QDuibKOy

— Alexander Marquardt (@MarquardtA) February 26, 2022

 

Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας. Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Στα ανατολικά, οι πυκνοί βομβαρδισμοί δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ στρατιωτικών στόχων και αμάχων. Μέσα στις πολλές απώλειες που πληρώνουν το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία είναι και Έλληνες. Οι βομβαρδισμοί στα χωριά Σαρτανά και Μπογάζ, πέριξ της Μαριούπολης, άφησαν πίσω τους 10 νεκρούς ομογενείς και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά.  

Καταδίκη και αποτροπιασμός από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που επέδωσε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη. Εχθροπραξίες σημειώνονται στη γραμμή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη, σε μια περίμετρο δύο χλμ, με ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις που συνεχίζουν να επιτίθενται και στα ουκρανικά στρατεύματα που αμύνονται. Τουλάχιστον 19 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονέτσκ το Σάββατο.

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής , προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για 198 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες, ενώ συνεχίζεται και το ανθρωπιστικό δράμα με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, φεύγοντας προς τα σύνορα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.

«Αμφίβια επίθεση» στη Μαριούπολη λένε οι ΗΠΑ

Η Ρωσία εξαπέλυσε μια αμφίβια επίθεση στην Ουκρανία, μεταφέροντας χιλιάδες ναυτικό προσωπικό στην ξηρά, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Αμυνας των ΗΠΑ. 

Η αμφίβια απόβαση στην Ουκρανία, μέσω της Αζοφικής Θάλασσας, σημειώθηκε δυτικά της Μαριούπολης, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο ανώτερος αξιωματούχος.

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια επίθεση είναι σε εξέλιξη, «αλλά δεν έχουμε ξεκάθαρες πληροφορίες για την πρόοδο της», δήλωσε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Κρεμλίνο: Στείλαμε αντιπροσωπεία για συνομιλίες στη Λευκορωσία

Ρωσική αντιπροσωπεία έφθασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ifax, οι πρώτες συνομιλίες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η ρωσική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει αξιωματούχους από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και από το γραφείο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και περιμένει την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας.

Από την πλευρά του όμως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε σήμερα τη ρωσική πρόταση για συνομιλίες στη Λευκορωσία, λέγοντας πως και το ίδιο το Μινσκ συνεργεί στη ρωσική εισβολή, αλλά αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες σε άλλες τοποθεσίες.

Ουκρανία: Η Ρωσία έχει χάσει 4.300 άνδρες από την έναρξη της εισβολής

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 4.300 στρατιώτες κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, η οποία πρόσθεσε ωστόσο πως ο αριθμός αυτός είναι σε διαδικασία αποσαφήνισης.

Έγραψε ακόμη στη σελίδα της στο Facebook πως τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν περίπου 146 άρματα μάχης, 27 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα.

Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία έφθασε τους 368.000 και συνεχίζει να αυξάνεται

Τους 368.000 έφθασαν οι πρόσφυγες που έφυγαν για να γλυτώσουν από τις μάχες στην Ουκρανία, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής την Πέμπτη, καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες και ο αριθμός τους «συνεχίζει να αυξάνεται», έγινε σήμερα γνωστό από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτός ο αριθμός «βασίζεται σε στοιχεία που διατέθηκαν από τις αρχές των χωρών» υποδοχής, υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ένα tweet.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταξύ αυτών έχει πάει στην Πολωνία, όπου οι αρχές μετρούν περίπου 156.000 Ουκρανούς να έχουν φθάσει εκεί από την Πέμπτη, την έναρξη της εισβολής από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τη χθεσινή η μέρα, οι συνοριοφύλακες ανέφεραν ότι καταμέτρησαν 77.300 ανθρώπους, οι οποίοι έφθασαν στην Πολωνία από την Ουκρανία.

Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά για τον θάνατο 10 ομογενών στη Μαριούπολη

Την θλίψη του για τον θάνατο δέκα ομογενών στην Ουκρανία, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπογραμμίζει «Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα, που έχασε άδικα δέκα ομογενείς».

Ειδικότερα, στην ανάρτηση που έκανε στα ελληνικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει: «Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Oυκρανία, κοντά στην Μαριούπολη.»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v