Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρισμα-μαμούθ 16,8 δισ. δολαρίων μοιράζει η Rio Tinto

Σε ηγέτη στις επενδύσεις αναδεικνύεται ο κλάδος των εξορύξεων. Η κινεζική Chinalco έχει λαμβάνειν μερίσματα ύψους 2,5 δισ. δολάρια. Το ρεκόρ απόδοσης μερισμάτων, ωστόσο, εξακολουθεί να κρατά η Vodafone.

Μέρισμα-μαμούθ 16,8 δισ. δολαρίων μοιράζει η Rio Tinto

Τη δεύτερη μεγαλύτερη καταβολή μερίσματος στα βρετανικά χρονικά ανακοίνωσε η Rio Tinto, εξαργυρώνοντας τις αυξανόμενες τιμές για τα κύρια προϊόντα της. Επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως μιας από τις μεγάλες κερδισμένες της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, η εταιρεία εξόρυξης μετάλλων ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ, με μερίσματα ύψους 7,7 δισ. δολαρίων (5,7 δισ. λίρες), όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που επιστράφηκαν τον Ιούλιο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, οι επενδυτές της Rio θα λάβουν συνολικά 16,8 δισ. δολ. (12,3 δισ. λίρες) για το οικονομικό έτος 2021. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πληρωμή στην ιστορία του FTSE 100. Το ρεκόρ κατέχει η Vodafone, που το 2014 είχε διανείμει 18 δισ. λίρες μετά την πώληση μεριδίου σε κοινοπραξία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Link Group.

Ένα μεγάλο μέρος του μερίσματος της εταιρείας θα κατευθυνθεί κατευθείαν στην Κίνα, τη σημαντικότερη αγορά για τα προϊόντα της. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, η κινεζική κρατική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Chinalco, με συμμετοχή σχεδόν 15%, θα λάβει λίγο περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια. 

Από την έναρξη της πανδημίας, ο εξορυκτικός τομέας έχει δείξει ιδιαίτερη δυναμική στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιστρέφοντας τεράστια ποσά σε μετρητά από τις τιμές ρεκόρ των πρώτων υλών. Ετσι, έχει καταστεί ιδανική επιλογή για επενδυτές που αναζητούν εισόδημα και πραγματικές αποδόσεις, σε μια εποχή αυξανόμενου πληθωρισμού.

Η BHP, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο, ανέφερε πρόσφατα εξίσου εύρωστα οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώνοντας μέρισμα εξαμήνου 7,6 δισ. δολάρια, ενώ η Glencore ανακοίνωσε πληρωμή 4 δισ. δολαρίων. Όλα τα βασικά εμπορεύματα της Rio Tinto κατέγραψαν σημαντική άνοδο το 2021, στον απόηχο των αναταράξεων στην προσφορά και της περιορισμένης βιομηχανικής ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v