Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο μήνα αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Τουρκίας

Παραμένουν στο 14%, όπως προέβλεπαν και οι 22 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Οι επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων στα τέλη του 2021 τροφοδότησαν την κατάρρευση της λίρας.

Δεύτερο μήνα αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Τουρκίας

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας την Πέμπτη, για δεύτερο μήνα, την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγωνίζεται να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εικοσαετή διακυβέρνησή του.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε τα επιτόκια στο 14% όπως προέβλεπαν και οι 22 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε στο 48,7% τον περασμένο μήνα.

Οι επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων της Τουρκίας στα τέλη του 2021 τροφοδότησαν την κατάρρευση της λίρας. Ο Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη τη στιγμή που πολλές αναδυόμενες αγορές συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν την άνοδο  των τιμών, με το σκεπτικό -- σε μια απόκλιση από την οικονομική ορθοδοξία -- ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v