Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποδεκατίστηκαν τα κέρδη της ΕΚΤ το 2021

Υποχώρησαν στα 192 εκατ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ. Ο ισολογισμός αυξήθηκε στα 680 δισ. ευρώ εν μέσω προγραμμάτων αγοράς ομολόγων.

Αποδεκατίστηκαν τα κέρδη της ΕΚΤ το 2021

Αποδεκατίστηκαν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περσινή χρονιά, ως αποτέλεσμα των αρνητικών επιτοκίων και των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνδέονται με τα μέτρα διάσωσης της πανδημίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κέρδη μειώθηκαν στα 192 εκατ. ευρώ από 1,6 δισ. μία χρονιά πριν, κυρίως λόγω της πρόβλεψης κινδύνου 610 εκατ. ευρώ, καθώς και των χαμηλότερων εσόδων από συναλλαγματικά διαθέσιμα και τίτλους που αγοράστηκαν ως μέρος της νομισματικής πολιτικής της.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1,85 τρισ. ευρώ το 2020 για να περιορίσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα έσοδα από τα αρνητικά επιτόκια σε αυτό το χαρτοφυλάκιο ανήλθαν σε 252 εκατ. ευρώ πέρυσι λόγω της συμπίεσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί τώρα να αποσύρει μέρος των κινήτρων έκτακτης ανάγκης, με τις καθαρές αγορές σε τροχιά λήξης στα τέλη Μαρτίου. Ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν επίσης ζητήσει μια ταχύτερη κατάργηση των τακτικών αγορών ομολόγων, αν και οι επανεπενδύσεις θα συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε στα 680 δισ. ευρώ, από 569 δισ. ευρώ το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v