Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ εξετάζει σχέδιο για να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral έως το 2024

Μια τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μπορεί να έρθει ακόμη και τον Μάρτιο, είπε μία από τις πηγές του Bloomberg.

Η ΕΚΤ εξετάζει σχέδιο για να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral έως το 2024

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral για χρηματοδότηση έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης για το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μια τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να έρθει ακόμη και τον Μάρτιο, είπε μία από τις πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστεί καθώς η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Τα μέτρα χαλάρωσης των εξασφαλίσεων την εποχή της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων για αναχρηματοδοτικά εργαλεία, «θα επανεξεταστούν σε εύθετο χρόνο πριν από τη λήξη τους τον Ιούνιο του 2022», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Oπως θυμίζει το δημοσίευμα, τα ελληνικά ομόλογα υποβαθμίστηκαν σε «σκουπίδια» το 2010, πυροδοτώντας μια κρίση χρέους στην ευρωπαϊκή ήπειρο που κατά διαστήματα απείλησε να διαλύσει την Ευρωζώνη. Η χώρα παραμένει δύο βαθμίδες μακριά από το investment grade, καθιστώντας τα περιουσιακά της στοιχεία πιο ευάλωτα στις αναταραχές της αγοράς από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Για να αποφευχθεί η αναταραχή στην αγορά ομολόγων που θα μπορούσε να καταστήσει τη νομισματική πολιτική λιγότερο αποτελεσματική, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από το σοκ της Covid-19, η ΕΚΤ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης PEPP μέχρι το τέλος του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v