Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης από τη Ρωσία. Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έχει αμβλυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες με την εισροή LNG στην Ευρώπη και τις πιο ήπιες θερμοκρασίες. Profit taking στις αγορές πετρελαίου.

Κατηφορίζουν οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου

Υποχωρούν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μετά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης των εντάσεων από πλευράς Ρωσίας, αμβλύνοντας ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό στην ήπειρο. Κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντέκρουσε τη Δευτέρα τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία εντός ημερών, μετά τις επανειλημμένες αρνήσεις της Μόσχας ότι σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση. Οι διπλωματικές προσπάθειες από τους ηγέτες παγκοσμίως συνεχίζονται με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να συναντάει τον Πούτιν την Τρίτη, μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο.

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έχει αμβλυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες με την εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις πιο ήπιες θερμοκρασίες. Το ρωσικό φυσικό αέριο που εισέρχεται στη Σλοβακία μέσω μιας βασικής διαδρομής που διασχίζει την Ουκρανία ανακάμπτει επίσης σταδιακά αφότου έφτασε στο «πάτωμα» το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, οι ροές μέσω της γραμμής Yamal-Europe έχουν σταματήσει για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες.

Οι δείκτες αναφοράς στην Ευρώπη υποχωρούν έως και 2,2%, φτάνοντας στα 79,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υποχωρούν και οι τιμές πετρελαίου

Χαμηλότερα κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη καθώς οι επενδυτές τραβούν τα κέρδη από το ράλι της προηγούμενης ημέρας, όταν οι τιμές είχαν σκαρφαλώσει σε υψηλά επτά ετών και καθώς τα διεθνή χρηματιστήρια κατέρρευσαν, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία και να διαταράξει τον εφοδιασμό.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έφτασαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, με το Brent να αγγίζει τα 96,78 δολάρια και το αμερικανικό αργό να φτάνει τα 95,82 δολάρια. Στις συναλλαγές της Τρίτης, το μπρεντ χάνει 1,6% και φτάνει στα 94,97 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό με πτώση 1,8%, βρίσκεται στα $93,76.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και οι φόβοι ότι θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε ράλι το πετρέλαιο, με κατεύθυνση προς τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, ένα επίπεδο που δεν έχει φτάσει από το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v