Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο: Δεν ανοίγει πιο πολύ τη στρόφιγγα η Ρωσία προς Ευρώπη

Καμία ένδειξη για αύξηση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν αφήνει η Ρωσία, εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τη Δύση για την Ουκρανία.

Φυσικό αέριο: Δεν ανοίγει πιο πολύ τη στρόφιγγα η Ρωσία προς Ευρώπη

Η ρωσική εταιρεία εξαγωγών Gazprom επέλεξε και πάλι να μην κλείσει χωρητικότητα σε αγωγούς τον Μάρτιο για να στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία, μέσω της βασικής σύνδεσης Yamal-Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας δημοπρασίας που έγιναν τη Δευτέρα. Οι προμήθειες προς τα δυτικά μέσω αυτής της διαδρομής έχουν σταματήσει από τον Δεκέμβριο. Η εταιρεία επίσης δεν αγόρασε επιπλέον χωρητικότητα  μέσω της Ουκρανίας.

Η κλιμακούμενη ένταση κινδυνεύει να επιδεινώσει την υπάρχουσα ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, καθώς οι ρωσικές προμήθειες έχουν περιοριστεί εδώ και μήνες.

Η Gazprom δηλώνει ότι ικανοποιεί τη ζήτηση από τους μακροπρόθεσμους Ευρωπαίους αγοραστές της πλήρως και ότι οι χαμηλότερες ροές αντικατοπτρίζουν την έλλειψη αιτημάτων από πελάτες. Ωστόσο, αυτό βοήθησε να αυξηθούν οι ευρωπαϊκές τιμές για τα πάντα, από το φυσικό αέριο μέχρι την ηλεκτρική ενέργεια και τις εκπομπές άνθρακα, φτάνοντας σε ρεκόρ τον Δεκέμβριο.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι «υπάρχει μια ευδιάκριτη πιθανότητα να λάβει χώρα μεγάλη στρατιωτική δράση πολύ σύντομα». Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v