Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψαλιδίζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος η Κομισιόν

Στις τακτικές οικονομικές της προβλέψεις ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,0% φέτος έναντι 4,3% που προέβλεπε το φθινόπωρο. Αναβαθμίζει τον πληθωρισμό στο 3,5% από 2,2% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Ψαλιδίζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος η Κομισιόν

Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2022 η Κομισιόν και αναβαθμίζει την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό.

Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι πιο χαμηλή από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα φέτος, λόγω του νέου κύματος λοιμώξεων από Covid-19, των υψηλών τιμών της ενέργειας και των συνεχιζόμενων διαταραχών από την πλευρά της προσφοράς, ενώ ο πληθωρισμός θα είναι πολύ υψηλότερος, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις τακτικές οικονομικές της προβλέψεις, η Κομισιόν ανέφερε ότι το ΑΕΠ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα αυξηθεί κατά 4,0% φέτος και 2,7% το 2023.

Η πρόβλεψη είναι μικρότερη σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Επιτροπή προέβλεψε ανάπτυξη 4,3% το 2022 και 2,4% το 2023 και είναι κοντά στην τελευταία άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αναμένει ανάπτυξη 3,9% φέτος και 2,5% το 2023.

«Πολλαπλές δυσκολίες έχουν παγώσει την οικονομία της Ευρώπης αυτό τον χειμώνα: Η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον, η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού που οφείλεται στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και στις επίμονες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. «Με αυτές τις δυσκολίες που αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά, προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα επιταχύνει ξανά ήδη από αυτή την άνοιξη».

Η Επιτροπή αναμένει ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι 3,5%, πολύ υψηλότερος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2,0% και πολύ υψηλότερος από την πρόβλεψή της τον Νοέμβριο για 2,2%. Είναι επίσης μια πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη από αυτή της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου, όταν η τράπεζα προέβλεπε τον πληθωρισμό στο 3,2% φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v