Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΟΥ: Θα ανεβάσει ταχύτητα μία πιο μεταδοτική έκδοση της Ομικρον παγκοσμίως

Η υποομάδα του στελέχους Ομικρον BA.2 θα αυξηθεί σε κυκλοφορία παγκοσμίως. Τι δεν ξέρουν οι επιστήμονες, που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εξάπλωση του ιού.

ΠΟΥ: Θα ανεβάσει ταχύτητα μία πιο μεταδοτική έκδοση της Ομικρον παγκοσμίως

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι μια πιο μεταδοτική έκδοση της Όμικρον θα αυξηθεί σε κυκλοφορία σε όλο τον κόσμο, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η υποομάδα του στελέχους της Covid μπορεί να μολύνει ξανά άτομα που είχαν κολλήσει την υποομάδα (Β.Α.1) του στελέχους Όμικρον που επί του παρόντος επικρατεί.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Maria Van Kerkhove, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, δήλωσε την Τρίτη ότι ο Παγκόσμιος Oργανισμός Yγείας παρακολουθεί τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις της Όμικρον. Πρόσθεσε ότι η υποομάδα BA.2 είναι πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη έκδοση BA.1 της Όμικρον και ότι πιθανότατα θα γίνει πιο κοινή (σ.σ. Η ΒΑ.1 αποτελεί την υποομάδα του στελέχους Όμικρον που έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ).

«Η BA.2 είναι πιο μεταδοτική από την BA.1, επομένως αναμένουμε να δούμε την BA.2 να αυξάνεται σε ανίχνευση σε όλο τον κόσμο», είπε η Van Kerkhove κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης και ερωτήσεων που μεταδόθηκε ζωντανά στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης του ΠΟΥ την Τρίτη.

Η Van Kerkhove τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη διαφοράς στη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλούνται από οποιαδήποτε υποομάδα, αν και σημείωσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Όμικρον γενικά δεν κάνει τους ανθρώπους τόσο άρρωστους όσο οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, αν και εξαπλώνεται πιο γρήγορα.

Όπως είπε, τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου, αν και δεν προλαμβάνουν όλες τις λοιμώξεις. Κάλεσε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν και να χρησιμοποιούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.

Ο Δρ Abdi Mahamud, διευθυντής περιστατικών Covid του ΠΟΥ, είπε ότι δεν είναι σαφές εάν η BA.2 μπορεί να μολύνει εκ νέου άτομα που είχαν προηγουμένως BA.1.

Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός. Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων που κόλλησαν Όμικρον είπαν ότι είχαν Covid στο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v