Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε μεγιστοποιείται ο κίνδυνος εγκεφαλικού για ασθενείς με Covid-19

Εως και 10 φορές μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί με κορωνοϊό. Ποιες ημέρες είναι οι πιο επικίνδυνες.

Πότε μεγιστοποιείται ο κίνδυνος εγκεφαλικού για ασθενείς με Covid-19

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, ο κίνδυνος εγκεφαλικού σε ενήλικες ηλικίας 65-74 ετών που έχουν μολυνθεί με Covid-19 είναι στο υψηλότερο επίπεδο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους ερευνητές, εξέτασε την Covid-19 ως παράγοντα κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από φραγμένο αιμοφόρο αγγείο. Εξετάστηκαν τα αρχεία υγείας 37.379 ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 και, εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, νοσηλεύτηκαν για εγκεφαλικό επεισόδιο. Καθώς μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή, το εγκεφαλικό επεισόδιο έπρεπε να έχει συμβεί μέσα σε ένα παράθυρο ελέγχου 7 ημερών πριν έως 28 ημέρες μετά τη διάγνωση με Covid-19 για να θεωρηθεί σχετικό.

Η ανάλυση προσδιόρισε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου εντός των πρώτων 3 ημερών από τη διάγνωση ήταν 10 φορές υψηλότερος από ό,τι σε όλο το υπόλοιπο παράθυρο ελέγχου, αν και ο κίνδυνος παρέμεινε σε όλη την περίοδο. Τις ημέρες 4-7 ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 60% υψηλότερος και στις ημέρες 15-28 από τη διάγνωση ο κίνδυνος έπεσε στο 9%.

Η μέση ηλικία των ασθενών τη στιγμή της διάγνωσης της Covid-19 ήταν τα 80 έτη. Το 57% των ασθενών ήταν γυναίκες και περισσότερο από το 75% ήταν μη ισπανόφωνοι λευκοί. Δεν προσδιορίστηκαν διαφορές στον κίνδυνο εγκεφαλικού με βάση το φύλο ή τη φυλή, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Ο Quanhe Yang, PhD και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε τον κίνδυνο: «Το εγκεφαλικό επεισόδιο μετά τη διάγνωση με Covid-19 είναι μια πιθανή επιπλοκή του, που οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί πρέπει να γνωρίζουν». Όσο για το τι μπορεί να γίνει όσον αφορά την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, διευκρίνισε ότι «ο εμβολιασμός και άλλα προληπτικά μέτρα για την Covid-19 είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v