Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα 10ετίας τον Ιανουάριο

Ο κύριος οδηγός ήταν οι εισαγωγές πετρελαιοειδών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 241% στα $8,96 δισ. Το κόστος των εισαγωγών της Τουρκίας εκτινάσσεται τους τελευταίους μήνες καθώς η υποτίμηση της λίρας ανεβάζει τις τιμές των εμπορευμάτων.

Τουρκία: Το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα 10ετίας τον Ιανουάριο

Τα προκαταρκτικά εμπορικά στοιχεία της Τουρκίας για τον Ιανουάριο έδειξαν το μεγαλύτερο χάσμα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς ο ενεργειακός λογαριασμός της χώρας αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων παγκόσμιων τιμών και του ασθενέστερου νομίσματος.

Κατά 241% διευρύνθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 10,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, είναι το μεγαλύτερο μηνιαίο έλλειμμα από τον Σεπτέμβριο του 2011. 

Ο κύριος οδηγός του ελλείμματος ήταν οι εισαγωγές πετρελαιοειδών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 241% στα 8,96 δισ. δολάρια. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, κατατάσσεται ως ο κορυφαίος εξαγωγέας στη χώρα για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Το κόστος των εισαγωγών της Τουρκίας εκτινάσσεται τους τελευταίους μήνες καθώς η υποτίμηση της λίρας ανεβάζει τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων. Το νόμισμα αποδυναμώθηκε κατά 1,1% έναντι του δολαρίου φέτος, μετά από πτώση 44% το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v