Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας

Δεν φαίνεται φως για το πώς θα κινηθεί η Gazprom. Δεν δέσμευσε χώρους στους αγωγούς για τον Φεβρουάριο. Αν και έχει κλείσει χωρητικότητα για τον Ιανουάριο, δεν έχουν ξεκινήσει οι ροές.

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας

Σε... αγωνία κρατά την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης η Ρωσία, χωρίς να φαίνεται φως από τα προκαταρκτικά σχέδιά της, για το πώς θα κινηθούν οι προμήθειές της τον επόμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ρωσική εταιρεία εξαγωγών Gazprom επέλεξε και πάλι να μην κλείσει επιπλέον χώρο στους αγωγούς για να στείλει καύσιμα προς τα δυτικά, μέσω της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια μηνιαίας δημοπρασίας τη Δευτέρα. Επιπλέον, δεν δέσμευσε χωρητικότητα για τον Φεβρουάριο για παράδοση φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του σταθμού Mallnow, όπου τερματίζεται ο ρωσικός αγωγός Yamal-Europe.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, αν και ανέκαμψε ελαφρώς μετά τις απώλειες που έφεραν οι δημοπρασίες, εξακολουθεί να καταγράφει πτώση 5,5%, φτάνοντας στα 80,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές έφτασαν να υποχωρούν έως και 7,8% νωρίτερα.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ηπείρου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί αυτή την εποχή του χρόνου, με την περίοδο θέρμανσης να απέχει πολύ από το τέλος της.

Ενώ οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ βοήθησαν την περιοχή να ανακάμψει κάπως από τα χαμηλά που είχαν προσγειωθεί νωρίτερα φέτος τον χειμώνα, οι ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή καυσίμων, τη Ρωσία, παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τις κανονικές. Οι ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική δράση στην Ουκρανία ενισχύουν επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

«Τα αποτελέσματα των δημοπρασιών σήμερα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ερμηνευτούν», δήλωσε πριν από τις δημοπρασίες ο Tom Marzec-Manser, αναλυτής για το ευρωπαϊκό αέριο και το LNG στο ICIS.

Τον περασμένο μήνα, η Gazprom δέσμευσε περίπου το 21% της χωρητικότητας του Mallnow για τον Ιανουάριο, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ροή μέχρι στιγμής αυτό τον μήνα. Οι τρέχουσες προμήθειες μέσω της Ουκρανίας είναι επίσης πολύ κάτω από τα 109,6 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα που μπορεί να στείλει η Gazprom στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης σύμβασης. Η Ρωσία ενημέρωσε ότι αυτό οφείλεται στη χαμηλότερη ζήτηση από Ευρωπαίους αγοραστές.

«Οπότε, είναι σαφές ότι οι μηνιαίες δεσμεύσεις χώρου στους αγωγούς δεν είναι πλέον μια καλή ένδειξη του τι μπορεί να συμβεί», πρόσθεσε ο Marzec-Manser.

Οι ΗΠΑ συζητούν με ενεργειακές εταιρείες για την προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ, σε περίπτωση σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας

Συνομιλίες με αρκετές διεθνείς εταιρείες ενέργειας είχε η αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαταράξει τον ρωσικό εφοδιασμό, δήλωσαν στο Reuters δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο πηγές του κλάδου ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης στη χώρα που εισέβαλε το 2014. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 30% των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και οι αμερικανικές κυρώσεις λόγω οποιασδήποτε σύγκρουσης θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτόν τον εφοδιασμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v