Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι στην ΕΚΤ για τον πληθωρισμό από τον νέο πρόεδρο της Bundesbank

Να είναι προσεκτικοί και σε επιφυλακή καλεί τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Joachim Nagel, που αντικατέστησε τον Jens Weidmann. Προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλός για περισσότερο διάστημα από το αναμενόμενο.

Καμπανάκι στην ΕΚΤ για τον πληθωρισμό από τον νέο πρόεδρο της Bundesbank

Ο νέος πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, προειδοποίησε στην πρώτη του ομιλία από τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από το αναμενόμενο, προτρέποντας τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι προσεκτικοί.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, υπό τη δέσμευση να ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του, ετοιμάζεται να γίνει ένας από τους πιο συντηρητικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ. Ο Jens Weidmann, που κατείχε τη θέση προηγουμένως, διαφωνούσε συχνά με τους ομολόγους του, κατά την 11ετή θητεία του, καθώς είχε αυστηρές απόψεις για την πολιτική.

«Για να υπάρχει εμπιστοσύνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η νομισματική πολιτική να επικεντρώνεται στον στόχο της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε ο Nagel την Τρίτη. «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει επομένως να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να ερμηνεύσουν στενά την εντολή τους».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο ρεκόρ του 5% τον Δεκέμβριο και τρέχει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς στη Γερμανία, προκαλώντας εκκλήσεις από οικονομολόγους και πολιτικούς για αυστηρότερη πολιτική. Ενώ ο Nagel αναγνώρισε ότι προσωρινοί παράγοντες ευθύνονται εν μέρει για τις τρέχουσες πιέσεις, χαρακτήρισε επίσης τη μεσοπρόθεσμη προοπτική «εξαιρετικά αβέβαιη».

«Είναι αλήθεια ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν λιγότερο από ό,τι εκτιμάται στις προβλέψεις», είπε. «Ωστόσο, επί του παρόντος, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο οι ρυθμοί πληθωρισμού να παραμείνουν υψηλοί για περισσότερο από το αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι σε ετοιμότητα».

«Παρ' όλη την αβεβαιότητα, ένα πράγμα είναι σαφές: Εάν η σταθερότητα των τιμών το δικαιολογεί, το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να δράσει και να προσαρμόσει την πορεία της νομισματικής του πολιτικής», είπε ο Nagel.

Στη δέσμευση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε επίσης στην εκδήλωση της Bundesbank την Τρίτη για την ανάληψη καθηκόντων του Nagel.

«Κατανοούμε ότι οι αυξανόμενες τιμές ανησυχούν πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε αυτή την ανησυχία πολύ σοβαρά», είπε. «Όμως ο κόσμος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι η δέσμευσή μας στη σταθερότητα των τιμών είναι ακλόνητη, κάτι που είναι κρίσιμο για τη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και για την εμπιστοσύνη στο νόμισμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v