Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετάλλαξη Ομικρον: 80% χαμηλότερος κίνδυνος νοσηλείας

Ερευνα στη Νότια Αφρική καταγράφει τα δεδομένα για όσους νόσησαν με Ομικρον και αυτούς με Δέλτα. Τι ισχύει για όσους εισαχθούν τελικά στο νοσοκομείο.

Μετάλλαξη Ομικρον: 80% χαμηλότερος κίνδυνος νοσηλείας

Οι Νοτιοαφρικανοί που προσβάλλονται από κορωνοϊό στο τρέχον τέταρτο κύμα της πανδημίας έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν εάν κολλήσουν τη μετάλλαξη Όμικρον, σε σύγκριση με άλλα στελέχη, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών.

Αν όμως κάποιος εισαχθεί στο νοσοκομείο, ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας δεν διαφέρει από άλλες παραλλαγές, σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας Nicole Walter και Cheryl Cohen.

Σε σύγκριση με τις λοιμώξεις από Δέλτα στη Νότια Αφρική μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, οι λοιμώξεις από τη μετάλλαξη Όμικρον συνδέονται με 70% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, είπαν. Τα δεδομένα για την Όμικρον συλλέχθηκαν από το Νοέμβριο έως σήμερα.

Από τότε που εντοπίστηκε από Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες η Όμικρον, στις 25 Νοεμβρίου, η μετάλλαξη έχει προκαλέσει ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα που έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου το 44% του ενήλικου πληθυσμού της.

Οι συγγραφείς της έρευνας έκαναν προσαρμογές για να λάβουν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου και το εάν τα κρούσματα ήταν επαναμόλυνση. Για τη σοβαρότητα της νόσου μετά την εισαγωγή, εξέτασαν επίσης την ύπαρξη άλλων ασθενειών και την προηγούμενη ανοσοποίηση.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσοι κολλήσουν την Όμικρον μπορεί να έχουν υψηλότερα ιικά φορτία.

Η μελέτη είναι «σημαντική», επισημαίνει το Bloomberg, αν και η χρήση των λεγόμενων «ιστορικών στοιχείων» για τις μολύνσεις Δέλτα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου σημαίνει ότι η έκβασή της μπορεί να επηρεάζεται από χρονικά ζητήματα, δήλωσε ο Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ανατολικής Αγγλίας.

«Έτσι, παρόλο που τα κρούσματα της Όμικρον ήταν λιγότερο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο από τα κρούσματα της Δέλτα, δεν είναι δυνατό να πούμε εάν αυτό οφείλεται σε εγγενείς διαφορές στη λοιμογόνο δράση ή σε υψηλότερη ανοσία του πληθυσμού τον Νοέμβριο σε σύγκριση με νωρίτερα», είπε ο Χάντερ.

Οι συγγραφείς επισήμαναν τους ίδιους περιορισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v