Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμβόλια Moderna, Pfizer και όχι J&J συνιστούν οι ΗΠΑ

Εχουν αναφερθεί περιστατικά θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοπενίας, που περιλαμβάνει θρόμβους αίματος που συνοδεύονται από χαμηλό επίπεδο αιμοπεταλίων. Σε ποιους εμφανίζονται περισσότερο. Τι άλλαξε.

Εμβόλια Moderna, Pfizer και όχι J&J συνιστούν οι ΗΠΑ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνεδρίασαν και εξέδωσαν την Πέμπτη σύσταση στους Αμερικανούς να επιλέγουν ένα από τα άλλα δύο εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19 έναντι της Johnson & Johnson, λόγω των σπάνιων, αλλά μερικές φορές θανατηφόρων περιστατικών θρόμβωσης.

Οπως μεταδίδει το Reuters, λιγότεροι Αμερικανοί έχουν λάβει το εμβόλιο J&J από τα άλλα δύο εμβόλια με σημαντική διαφορά. Από πάνω από 200 εκατ. πλήρως εμβολιασμένα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 16 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της J&J, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Η J&J ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν το εμβόλιο της είναι η κορυφαία προτεραιότητά της και ανυπομονεί να συνεργαστεί με το CDC για τα επόμενα βήματα. 

Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί περιστατικά θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS), που περιλαμβάνει θρόμβους αίματος που συνοδεύονται από χαμηλό επίπεδο αιμοπεταλίων. Τα υψηλότερα ποσοστά αφορούν γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Το CDC είπε ότι το ποσοστό τέτοιων περιστατικών είναι υψηλότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Ο οργανισμός έχει εντοπίσει περισσότερες από 50 περιπτώσεις TTS στις ΗΠΑ, περίπου 3,83 περιστατικά ανά εκατομμύριο χορηγούμενες δόσεις J&J. 

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι κατέληξαν μετά από περιστατικά θρόμβωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το CDC. 

Τα μέλη της επιτροπής είπαν επίσης ότι το εμβόλιο της J&J είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 από τα άλλα δύο εγκεκριμένα εμβόλια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v