Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Στο 0,25% τα επιτόκια, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Υπερδιπλάσιος από τον στόχο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Νοέμβριο -οι τιμές έκαναν άλμα 5,1% σε ετήσια βάση.

Πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη, στο 0,25% από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%, καθώς ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα, με τους αναλυτές να είναι ωστόσο διχασμένοι.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε με ψήφους 8-1 να αυξηθούν τα επιτόκια και με ψήφους 9-0 να διατηρηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες.

Η συζήτηση πλέον έχει στραφεί και στους κινδύνους που θέτει η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού στην ανάκαμψη της οικονομίας, εν μέσω εκτίναξης του πληθωρισμού σε υψηλό δεκαετίας -ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από 4,2% τον Οκτώβριο, υπερδιπλάσιος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. 

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 4,7% τον περασμένο μήνα. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,7% έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,4%.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v