Τι να περιμένουμε από την ομιλία Μπους

Από χθες (Δευτέρα) ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπους διεμήνυσε ότι πρόκειται να παρουσιάσει ένα πακέτο βοήθειας της αμερικανικής οικονομίας ύψους 600 δισ. δολαρίων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η μείωση των φόρων επί των μερισμάτων.

Τι να περιμένουμε από την ομιλία Μπους
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το οικονομικό πακέτο του προέδρου των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους, ύψους 600 δισ. δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει και την κάθετη περικοπή των φόρων επί των μερισμάτων.

Παράλληλα, το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει την παροχή 3.000 δολαρίων σε ανέργους, προκειμένου να τους ενισχύσει στην προσπάθειά τους για ανεύρεση εργασίας. Οι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα χρήματα να πληρώνουν για την φροντίδα των παιδιών καθώς και να καλύπτουν τα έξοδα κίνησης.

Σε ομιλία του στο Σικάγο ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να παρέχει πληροφορίες για το εν λόγω σχέδιο, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περί τα 600 δις. δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ περίπου το ήμισυ αυτών των χρημάτων θα αφορούν άμεσα στην περικοπή των φόρων επί των μερισμάτων, ένα μέτρο που οι Δημοκρατικοί θεωρούν ως ”δώρο στους πλούσιους”.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας στις κριτικές για το σχέδιο, σχολίασε πως πρόκειται για μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους πολίτες, παρέχοντάς τους φοροελαφρύνσεις.

Η λήξη των φόρων επί των μερισμάτων είναι το πιο ριζοσπαστικό μέτρο στο σχέδιο του Μπους. Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το σχέδιο Μπους περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και της πλήρους διαγραφής των φόρων για εταιρίες που αγοράζουν συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Ακόμη, στους κύκλους της κυβέρνησης αναφέρεται ότι τα μέτρα πρόκειται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις πολιτείες που το έχουν ανάγκη, ενώ θα διευρύνουν τα επιδόματα ανεργίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Άρι Φλέισερ, το αποτέλεσμα είναι ότι 92 εκατ. φορολογούμενοι θα δεχτούν κατά μέσο όρο μείωση της φορολογίας κατά 1.083 δολάρια στη διάρκεια του 2003.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπους ευελπιστεί ότι η περικοπή των φόρων επί των μερισμάτων θα προωθήσει τις επενδύσεις και θα ενισχύσει την ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών.

Υπενθυμίζεται ότι με το σχέδιο Μπους συνδέθηκαν οι πρόσφατες ανακατατάξεις στο οικονομικό επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς τα απελθόντα στελέχη εμφανίζονταν ώς αντιδρώντα σε αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v