Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε στην τελευταία Eκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSR) που εξέδωσε την Τετάρτη ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 μείωσε τους κινδύνους που έχει επιφέρει η μετάδοση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι παραμένουν παρόντες, προσθέτει η ΕΚΤ.
Ανέφερε την πανδημία, τα ζητήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και την αύξηση των τιμών της ενέργειας ως τις κύριες προκλήσεις για την ανάκαμψη και τον πληθωρισμό. Η τράπεζα σημείωσε ότι «οι ευπάθειες στις αγορές ακινήτων για κατοικίες έχουν αυξηθεί», λόγω αυτών των προβλημάτων.
Οι κίνδυνοι για εταιρικές χρεοκοπίες και τραπεζικές ζημιές είναι πλέον σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες, αλλά οι κίνδυνοι από την πανδημία δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos.
«Ο κίνδυνος διόρθωσης τιμών έχει αυξηθεί σε ορισμένες αγορές ακινήτων και χρηματοπιστωτικών αγορών. Τα τρωτά σημεία στις αγορές ακινήτων για κατοικίες έχουν αυξηθεί, ειδικά σε χώρες με αποτιμήσεις που ήταν ήδη αυξημένες πριν από την πανδημία. Τα τμήματα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών με μεγαλύτερο ρίσκο είχαν αυξημένη ζήτηση από επενδυτές, με το ενδιαφέρον να διευρύνεται σε νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα κρυπτονομίσματα», αναφέρεται στην έκθεση.
Η ΕΚΤ επεσήμανε επίσης ότι τα μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως τα επενδυτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, συνέχισαν να αυξάνουν «την έκθεσή τους σε εταιρικό χρέος χαμηλότερης αξιολόγησης», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντικές πιστωτικές απώλειες, εάν οι συνθήκες στον εταιρικό τομέα επιδεινωθούν». Κατά συνέπεια, ζήτησε «ένα ισχυρότερο πλαίσιο πολιτικής για τον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα».