Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκωτσέζικο ντους για τις τιμές φυσικού αερίου

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα», είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας δημιουργώντας νέο κύκλο ανησυχίας στην αγορά ενέργειας της γηραιάς ηπείρου.

Σκωτσέζικο ντους για τις τιμές φυσικού αερίου

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, μετά τη δήλωση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει έναν βασικό αγωγό που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η απειλή ήρθε ως απάντηση σε περαιτέρω κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο. Περίπου το 20% των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε από το έδαφος της Λευκορωσίας μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως μέσω του αγωγού Yamal-Europe, ο οποίος επίσης διασχίζει την Πολωνία και καταλήγει στη Γερμανία.

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα», είπε ο Λουκασένκο σε κυβερνητική συνεδρίαση την Πέμπτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. «Κι αν κόψουμε τη ροή φυσικού αερίου εκεί; Ως εκ τούτου, θα συνιστούσα στην ηγεσία της Πολωνίας, των Λιθουανών και άλλους που δεν έχουν μυαλό να σκέφτονται πριν μιλήσουν».

Τα νέα έρχονται καθώς οι ροές από τη Νορβηγία προς την Ευρώπη μειώθηκαν επίσης, εν μέσω έκτακτων διακοπών, την ώρα που η θερμοκρασία στη βορειοδυτική Ευρώπη προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα από την Κυριακή, παραμένοντας χαμηλά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Weather Co.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επόμενου μήνα καταγράφουν άνοδο 3,8% στα 72,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v