Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η Λαγκάρντ: Παροδική η εκτίναξη του πληθωρισμού

Αισιόδοξη για την οικονομία της ευρωζώνης η κεντρική τραπεζίτης, καθησυχαστική για τον πληθωρισμό. Θα κρατήσει περισσότερο η άνοδος των τιμών αλλά θα αποκλιμακωθεί εντός του 2022, τονίζει. Αμετάβλητα τα επιτόκια.

Επιμένει η Λαγκάρντ: Παροδική η εκτίναξη του πληθωρισμού

Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει δυναμικά, ωστόσο το μομέντουμ έχει μετριαστεί, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, στην οποία αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις πρώτων υλών φρενάρουν την ανάκαμψη στη μεταποίηση. 

Η συζήτηση στην ΕΚΤ επικεντρώθηκε στο άλμα των ενεργειακών τιμών και του πληθωρισμού, εξετάζοντας αν θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την κεντρική τράπεζα. "Μιλήσαμε για πληθωρισμό, πληθωρισμό, πληθωρισμό", σχολίασε η κεντρική τραπεζίτης, επιμένοντας πάντως ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο που θα εξασθενήσει το 2022. 

«Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε 3,4% το Σεπτέμβριο. Αναμένουμε να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του έτους. Ομως ενώ η τρέχουσα φάση του ενισχυμένου πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ότι αναμενόταν αρχικά, εκτιμούμε ότι θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς», υπογράμμισε.

Η πανδημία και η ανάκαμψη είναι ένας λόγος για τον οποίο ενισχύεται ο πληθωρισμός, ενώ ο άλλος σχετίζεται με τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, εξήγησε. 

Σημαντικος παράγοντας είναι και η βάση σύγκρισης, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερες μετρήσεις αλλά αναμένεται να υποχωρήσει ως τα τέλη του έτους, συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής και των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, αφήνοντας τις αποφάσεις για περιορισμό του προγράμματος έκτακτων αγορών λόγω πανδημίας για το Δεκέμβριο.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθεί να κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) σε σχέση με το β΄ και το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v