Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για μεγαλύτερη μείωση αγορών ομολόγων συζήτησε η ΕΚΤ

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν στην τελευταία συνεδρίαση ότι οι αγορές ενδέχεται να έχουν ήδη προετοιμαστεί για το τέλος της έκτακτης βοήθειας.

Για μεγαλύτερη μείωση αγορών ομολόγων συζήτησε η ΕΚΤ

Για μεγαλύτερη μείωση των αγορών ομολόγων συζήτησαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης. Οπως μεταδίδει το Reuters, ορισμένοι μάλιστα υποστήριξαν ότι οι αγορές ενδέχεται να έχουν ήδη προετοιμαστεί για το τέλος της έκτακτης βοήθειας.

«Υποστηρίχθηκε ότι η συμμετρική εφαρμογή του πλαισίου (του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας) θα απαιτούσε μία πιο ουσιαστική μείωση του ρυθμού των αγορών», δήλωσε η ΕΚΤ. «Από την άποψη αυτή, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει ένας ρυθμός αγορών παρόμοιος με το επίπεδο που ίσχυε στις αρχές της χρονιάς».

Στο τέλος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να προχωρήσουν απλώς σε «μέτρια» μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού, ενώ επέμειναν ότι αυτό δεν είναι «tapering», δεδομένου ότι οι χαμηλές πιέσεις των τιμών εξακολουθούν να χρειάζονται υποστήριξη.

Ωστόσο, η συμφωνία ήρθε ακόμη και αν κάποιοι συντηρητικοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι αγορές έχουν ήδη προετοιμαστεί για το τέλος του έκτακτου προγράμματος, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στους όρους χρηματοδότησης.

«Το επιχείρημα υποστηρίχθηκε γιατί οι αγορές ήδη αναμένουν το τέλος του έκτακτου προγράμματος (PEPP) έως τον Μάρτιο του 2022», σύμφωνα με τα πρακτικά. «Τονίστηκε ότι, ακόμη και χωρίς το PEPP, η συνολική νομισματική πολιτική παραμένει εξαιρετικά διευκολυντική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v