Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και τη βόρεια Ευρώπη χτυπάει η ενεργειακή κρίση

Οι τιμές της σκανδιναβικής ενέργειας ήταν 5 φορές υψηλότερες τον Σεπτέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας 10ετίας τα επίπεδα υδροηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας.

Και τη βόρεια Ευρώπη χτυπάει η ενεργειακή κρίση

Καθώς τα σύνορα της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης κινούνται βόρεια, τα αποθέματα νερού, τα οποία λιγοστεύουυν εντείνουν τις πιέσεις στη σκανδιναβική περιοχή.

Οι τιμές της σκανδιναβικής ενέργειας ήταν 5 φορές υψηλότερες τον Σεπτέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Κι αυτό χτυπάει τους πάντες: Από τα εργοστάσια και τους ανθρακωρύχους μέχρι τους φοιτητές που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους - ο πληθωρισμός εκτοξεύεται.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι σκανδιναβικές χώρες δεν μπορούν να αποφύγουν την παγκόσμια κρίση φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς τα λιγοστά αποθέματα νερού περιορίζουν τη σημαντικότηερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής. 

Η Σουηδία βασίζεται αυτή την στιγμή σε ένα εργοστάσιο ηλικίας 52 ετών, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το πετρέλαιο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο συνδυασμός των χαμηλών σκανδιναβικών αποθεμάτων νερού και των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Mats Persson, επικεφαλής εμπορικών συναλλαγών στη Fortum Oyj. «Με νέα καλώδια τροφοδοσίας προς τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών που έχουμε δει στην Ευρώπη εισέρχονται στο σκανδιναβικό σύστημα».

Τα επίπεδα υδροηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας είναι στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας 10ετίας για αυτή την περίοδο της χρονιάς. Ενώ έπεσαν λίγες βροχές τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση στη νοτιοδυτική Νορβηγία είναι τόσο άσχημη που ο διαχειριστής δικτύου Stanett SF εξέδωσε προειδοποίηση.Το επίπεδο πλήρωσης ήταν 52,3% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, το πιο χαμηλό από το 2006 για εκείνη την εβδομάδα.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα νοτιοδυτικά της Νορβηγίας, περιοχή που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Δανία και πρόσφατα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τα εκατομμύρια των σπιτιών και των επιχειρήσεων που βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια για τις περισσότερες ανάγκες θέρμανσης, η κρίση είναι άμεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v