Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 5,5% έτρεξε η βρετανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ έκανε άλμα 23,6% - είναι ωστόσο κατά 3,3% χαμηλότερα σε σύγκριση με το προ πανδημίας σημείο. Η μεγαλύτερη συνεισφορά ήρθε από την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία συνέβαλε κατά 4,0 ποσοστιαίες μονάδες.

Με 5,5% έτρεξε η βρετανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο

Κατά 5,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση της πρώτης εκτίμησης για άνοδο κατά 4,8%.

Σε ετήσια βάση, έκανε άλμα 23,6% - είναι ωστόσο κατά 3,3% χαμηλότερα σε σύγκριση με το προ πανδημίας σημείο (τέταρτο τρίμηνο του 2019).

Το δεύτερο τρίμηνο υπήρξαν αυξήσεις σε όλες τις δαπάνες, με τη μεγαλύτερη συνεισφορά να έρχεται από την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία συνέβαλε κατά 4,0 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του 5,5%, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών κορωνοϊού.

Αλμα 10% για τις τιμές κατοικιών στη Βρετανία

Κατά 10% ενισχύθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Nationwide Index Price House, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, κατά 0,1%. 

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ετήσια άνοδο 10,7% και μηνιαία 0,6%. Η μέση τιμή κατοικίας αυτόν τον μήνα ήταν £248.742. 

«Η αγορά εργασίας έχει παραμείνει εξαιρετικά ανθεκτική μέχρι σήμερα και, ακόμη και αν αποδυναμωθεί, υπάρχει περιθώριο για αλλαγές στις προτιμήσεις στέγασης ως αποτέλεσμα της πανδημίας - όπως το να θέλει κάποιος περισσότερο χώρο ή να αλλάξει τόπο κατοικίας - έτσι ώστε να συνεχιστεί η υποστήριξη των δραστηριοτήτων για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα», σχολίασε ο οικονομολόγος Robert Gardner.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v