Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για κατάρρευση ενεργειακών ομίλων στη Βρετανία

Πέντε μικροί προμηθευτές έχουν ήδη βγει εκτός αγοράς, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέα λουκέτα. Αυξάνεται η πίεση για τους μεγάλους ομίλους. Κινητοποίηση της κυβέρνησης για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Φόβοι για κατάρρευση ενεργειακών ομίλων στη Βρετανία

Επείγουσες κλήσεις σε μερικούς από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Βρετανίας έκανε ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng το Σάββατο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι 4 ακόμη εταιρείες προμήθειας ενέργειας θα μπορούσαν να καταρρεύσουν τις επόμενες 10 μέρες, λόγω των υψηλών ρεκόρ των τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, 5 μικρότερες εταιρείες κατέβασαν ρολά από τις αρχές Αυγούστου καθώς οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής έχουν αφήσει τις επιχειρήσεις με ανεπαρκείς στρατηγικές αντιστάθμισης ή αδύναμους ισολογισμούς, χωρίς να μπορούν να καλύψουν το κόστος της ενέργειας που είχαν δεσμευθεί να προμηθεύσουν.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των CEOs των μεγαλύτερων προμηθευτών ότι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της People's Energy και Utility Point, με 570.000 εγχώριους πελάτες, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εάν κατεβάσουν και άλλες εταιρείες ρολά τις επόμενες 7-10 μέρες, θα μπορούσαν να χρειαστούν μεταφορά 1 εκατομμυρίου πελατών σε νέους προμηθευτές.

Η ανησυχία μεταξύ των προμηθευτών είναι ότι η ανάληψη πελατών οι οποίοι βρίσκονται σε τιμολόγια ενέργειας σταθερής τιμής θα ήταν ζημιογόνος για τις επιχειρήσεις τους, κινδυνεύοντας να αποδυναμώσει περαιτέρω ακόμη και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Η εταιρεία συμβούλων ενέργειας Baringa είπε ότι μπορεί να υπάρχουν «λιγότεροι από 10 προμηθευτές μέχρι να έρθει ο χειμώνας». Στο τέλος Μαρτίου, υπήρχαν 49 εγχώριοι προμηθευτές, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ofgem.

Διευθυντής σε μεγάλη εταιρεία προμήθειας ενέργειας χαρακτήρισε την κατάσταση «άνευ προηγουμένου» και είπε ότι μπορεί να υπάρξει «τσουνάμι» από λουκέτα προμηθευτών.

Οι προμηθευτές ενέργειας που γνωρίζουν τις συνομιλίες που έγιναν με την κυβέρνηση δήλωσαν ότι ενώ τίποτα δεν είχε αποφασιστεί το Σάββατο, ορισμένες επιλογές είναι υπό συζήτηση. Ανέφεραν ότι το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία μορφή δανείου με κρατική υποστήριξη για τις εταιρείες που αναλαμβάνουν πελάτες οποιωνδήποτε προμηθευτών έκλεισαν. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη μείωση ή την κατάργηση ορισμένων εισφορών στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v