Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «κατά πάσα πιθανότητα» θα μειωθεί το επόμενο έτος, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει μέτρα στην αντίθετη περίπτωση, δήλωσε η Ιζαμπελ Σνάμπελ, που εκπροσωπεί τη Γερμανία στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις -πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%- για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.
Η ΕΚΤ, ωστόσο, αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα μειωθεί στο 1,7% το 2022 και στο 1,5% το 2023 καθώς εμμένει στη θέση της ότι η φετινή έξαρση είναι προσωρινή, λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και των πρώτων υλών καθώς και των ελλείψεων εξαρτημάτων, όπως τα μικροτσίπ, που προκάλεσε η πανδημία.
Η Σνάμπελ έσπευσε να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι μπορεί να έχουμε μία επανάληψη της δεκαετίας του '70, όταν ο πληθωρισμός ανήλθε σχεδόν στο 8% στη χώρα της.
«Σήμερα, στο πλαίσιο της αύξησης των ποσοστών του πληθωρισμού, ιδιαίτερα στη Γερμανία, το θέμα που με απασχολούσε ήταν να κατευνάσω την ανησυχία των ανθρώπων ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί σε διάρκεια πολύ υψηλός ή ακόμη και να εκτιναχθεί ανεξέλεγκτα», είπε η Σνάμπελ σε ένα ακροατήριο Γερμανών επιχειρηματιών. «Κατά πάσα πιθανότητα, ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο έτος», πρόσθεσε.
Η Σνάμπελ επεσήμανε ότι η ΕΚΤ, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα μειώσει τις αγορές ομολόγων στο τρέχον τρίμηνο, δεν βιάζεται να συσφίξει την πολιτική της, εφόσον ο πληθωρισμός δεν φθάσει στον στόχο νωρίτερα από το αναμενόμενο.
«Θα αρχίσουμε τη διαδικασία εξομάλυνσης μόνο όταν έχουμε την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό. Αν, όμως, ο πληθωρισμός φθάσει με διατηρήσιμο τρόπο τον στόχο μας του 2% απρόσμενα νωρίτερα, θα δράσουμε το ίδιο γρήγορα και αποφασιστικά», σημείωσε.
Η αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε τρεις λόγους που αυτό θα μπορούσε να συμβεί: διαρκείς διαταραχές στην προσφορά, διαρθρωτικές αλλαγές όπως η πράσινη μετάβαση και μεγαλύτερη αισιοδοξία των καταναλωτών.
Σημειώνεται πως καθώς οι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, στη Γερμανία οι χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας (διάγραμμα κάτω) αυξήθηκαν κατά 12,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο έναντι αύξησης 11,3% τον Ιούνιο.
Αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος ρυθμός μεταβολής από τον Οκτώβριο του 1974, μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση!