Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Covid-19: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβερμεκτίνη

Εκτινάχθηκαν οι συνταγές για το φάρμακο, κάνοντας άλμα στις 88.000 την εβδομάδα ενώ ο μέσος όρος προ πανδημίας στις ΗΠΑ ήταν 3.600 εβδομαδιαίως.

Covid-19: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβερμεκτίνη

Την περασμένη εβδομάδα, ο γιατρός Gregory Yu, που εργάζεται σε νοσοκομείο στο Σαν Αντόνιο, έλαβε τα ίδια καθημερινά αιτήματα από τους ασθενείς του, άλλοι εμβολιασμένοι για Covid-19 και άλλοι μη: Του ζητούσαν ιβερμεκτίνη, ένα φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παρασιτικών μικροβίων, το οποίο έχει επανηλειμμένα αποτύχει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.

Οπως μεταδίδουν οι New York Times, ο δρ Yu έχει απορρίψει τα αιτήματα για ιβερμεκτίνη, όπως δήλωσε, αλλά γνωρίζει ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του δεν τα έχουν απορρίψει.

Οι συνταγές για ιβερμεκτίνη σημείωσαν απότομη αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, κάνοντας άλμα στις 88.000 την εβδομάδα στα μέσα Αυγούστου από τον μέσο όρο της προ πανδημίας των 3.600 εβδομαδιαίως, σύμφωνα με ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ορισμένοι φαρμακοποιοί μάλιστα αναφέρουν έλλειψη του φαρμάκου.

Η ιβερμεκτίνη εισήχθη ως κτηνιατρικό φάρμακο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και η ανακάλυψη της αποτελεσματικότητάς της στην καταπολέμηση ορισμένων παρασιτικών ασθενειών κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής 2015.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της Covid-19, ο κόσμος ζητά το φάρμακο, μετά από συμβουλές για την αποτελεσματικότητά του σε ομάδες στο Facebook και στο Reddit.

Μερικοί γιατροί συνέκριναν το φαινόμενο με την αύξηση του ενδιαφέροντος για την υδροξυχλωροκίνη πέρυσι, αν και υπάρχουν περισσότερες κλινικές δοκιμές που αξιολογούν την ιβερμεκτίνη.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έκανε παρέμβαση την περασμένη εβδομάδα. «Δεν είστε άλογο», έγραψε στο Twitter, με μια προειδοποίηση να εξηγεί ότι η ιβερμεκτίνη δεν είναι εγκεκριμένη από τον FDA για τη θεραπεία ή την πρόληψη της Covid-19 και ότι η λήψη μεγάλων δόσεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

 

Μια πρόσφατη έκθεση που περιλαμβάνει 14 μελέτες ιβερμεκτίνης, με περισσότερους από 1.600 συμμετέχοντες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία δεν παρείχε στοιχεία για την ικανότητα του φαρμάκου να προλαμβάνει την Covid, να βελτιώνει τις συνθήκες των ασθενών ή να μειώνει τη θνησιμότητα. Ακόμη 31 μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δοκιμή του φαρμάκου.

Μία από τις μεγαλύτερες δοκιμές που μελετούσαν την ιβερμεκτίνη για θεραπεία της Covid-19, που ονομάζεται Together Trial, σταμάτησε από την επιτροπή παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων στις 6 Αυγούστου, επειδή το φάρμακο είχε αποδειχθεί ότι δεν ήταν καλύτερο από ένα εικονικό φάρμακο στην πρόληψη της νοσηλείας ή της παρατεταμένης παραμονής στην εντατική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v