Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΜΑ: Σύνδεση του εμβολίου Johnson & Johnson με σπάνιες θρομβώσεις

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να συνδέεται με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων αλλά το ισοζύγιο οφέλους-κόστους παραμένει θετικό, αποφάνθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων.

ΕΜΑ: Σύνδεση του εμβολίου Johnson & Johnson με σπάνιες θρομβώσεις

Πιθανή «σύνδεση» του εμβολίου της Johnson & Johnson με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων διαπιστώνει o Eυρωπαϊκός Οργανισός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

O EΜΑ επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι το εμβόλιο Janssen της Johnson & Johnson πρέπει να περιέχει μια προειδοποίηση για ασυνήθιστα περιστατικά θρομβώσεων. Ο οργανισμός σημειώνει ότι τα περιστατικά αυτά πρέπει να διευκρινίζεται ότι είναι εξαιρετικά σπάνια.

Η ειδική επιτροπή του οργανισμού κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ περιστατικών θρομβώσεων στις ΗΠΑ, εκ των οποίων το ένα οδήγησε στον θάνατο.  

Όλα τα περιστατικά συνέβησαν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών σε διάστημα τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό και η πλειονότητα αφορούσε γυναίκες.

Ωστόσο, ο EMA υπογραμμίζει ότι το ισοζύγιο οφέλους-κόστους παραμένει θετικό.

Φον ντερ Λάιεν: Καλωσορίζω την απόφαση

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «καλά νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού στην ΕΕ» μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ειδικότερα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε:

«Καλωσορίζω την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλεια του εμβολίου Johnson & Johnson. Αυτά είναι καλά νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ».

Κυριακίδου: Καλώ τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τη γνώμη του ΕΜΑ

 Ο εμβολιασμός σώζει ζωές υπογραμμίζει η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, καλώντας τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών. Συγκεκριμένα, η κ. Κυριακίδου αναφέρει:

«O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson για την COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών.

Καλώ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών μας. Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v