Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον πάγο το εμβόλιο AstraZeneca σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία

Δεν ξεκινούν εμβολιασμούς οι τρεις χώρες. Διαφώνησε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η Νορβηγία, όπου ένας άνθρωπος απεβίωσε την Κυριακή. Ποια συμπτώματα ζητάει να μπουν στις παρενέργειες.

Στον πάγο το εμβόλιο AstraZeneca σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία

Νορβηγία, Δανία και Σουηδία εξακολουθούν να έχουν σε αναστολή το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς οι τρεις χώρες αναλύουν τον δυνητικό ρόλο του σε έναν αριθμό ασυνήθιστων θανάτων που σχετίζονται με θρομβώσεις.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Νορβηγία διαφώνησε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που αναφέρει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Επιθυμεί να συμπεριληφθούν στις δυνητικές παρενέργειες οι θρομβώσεις, η αιμοραγία και το χαμηλό επίπεδο αιμοπεταλίων που οδήγησε σε νοσηλεία πέντε Νορβηγούς.

Ερευνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Οσλο -όπου τρεις εργαζόμενοι του τομέα υγείας νοσηλεύτηκαν με τέτοια συμπτώματα και ένας πέθανε την Κυριακή- διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε μια απροσδόκητα ισχυρή ανοσοαπόκριση και ότι δεν υπήρχε άλλη πιθανή εξήγηση για τις θρομβώσεις, όπως δήλωσε ο αιματολόγος Pal André Holme στα ΜΜΕ την Πέμπτη.

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι θα λάβει απόφαση σχετικά με το εάν θα αρχίσει ξανά εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο την επόμενη εβδομάδα, καθώς χρειάζεται μια «πληρέστερη εικόνα της κατάστασης».

Οι αρχές της Δανίας δήλωσαν ότι θα αξιολογήσουν την απόφαση του EMA τις επόμενες ημέρες, ενώ το εμβόλιο AstraZeneca θα παραμείνει σε αναστολή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Οι σουηδικές αρχές υποσχέθηκαν απόφαση την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v