Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπάντεχη αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης των επιτοκίων στην Τουρκία

Για πρώτη φορά φέτος αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα. Εφτασαν στο 19%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις. Είχε διατηρήσει χαμηλό κόστος δανεισμού το μεγαλύτερο μέρος του 2020, στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία. Στο κόκκινο η λίρα.

Αναπάντεχη αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης των επιτοκίων στην Τουρκία

Για πρώτη φορά φέτος αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, καθώς προσπαθεί να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τον διψήφιο ρυθμό του πληθωρισμού.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αύξησε κατά 200 μονάδες βάσης τα επιτόκια, στο 19%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Τουρκία διατήρησε χαμηλό κόστος δανεισμού για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς, στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού. Η οικονομία των 730 δισ. δολαρίων αναπτύχθηκε κατά 1,8% το 2020 -ήταν μία από τις λίγες που είχε ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο επιταχύνθηκε για πέμπτο μήνα, στο 15,6%, με το χτύπημα να έρχεται από τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας και την πτώση-ρεκόρ της λίρας πέρυσι. Ο στόχος πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας είναι 9,4% για το τέλος του έτους.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί 2%, με την ισοτιμία στις 7,350 λίρες ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v