Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθυσυχάζει η ΕΜΑ για το εμβόλιο AstraZeneca

Τα πλεονεκτήματα εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων, υποστηρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Παρτίδες έχουν τεθεί εκτός χρήσης σε Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο.

Καθυσυχάζει η ΕΜΑ για το εμβόλιο AstraZeneca

Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, παρά την έναρξη έρευνας για τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, που οδήγησαν τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία να διακόψουν τις εκστρατείες ανοσοποίησης με το συγκεκριμένο σκευάσματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η θέση της επιτροπής ασφάλειας του ΕΜΑ «είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων» καθώς και ότι «το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της έρευνας» που έχει ξεκινήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή χαρακτήρισε τη διακοπή των εμβολιασμών «προληπτικό μέτρο», σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Αυστρία, η Δανία, η Ισλανδία και η Νορβηγία προχώρησαν σε αναστολή χρήσης του εμβολίου κατά Covid-19 της AstraZeneca.

Παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca έχουν τεθεί εκτός χρήσης σε Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο.

Οι αρχές της Δανίας, της Αυστρίας και της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν μπορεί ακόμη να εξαχθεί το συμπέρασμα για το αν υπήρχε σχέση μεταξύ των θρομβώσεων αίματος και του εμβολίου.

Ασφαλές και αποτελεσματικό για τη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίσθηκε το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το βρετανικό εργαστήριο AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτηρίζοντάς το «ασφαλές και αποτελεσματικό» και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ήμασταν σαφείς για το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές όσο και αποτελεσματικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ: «Όταν κάποιος καλείται για να εμβολιασθεί μ' αυτό, πρέπει να έρχεται με απόλυτη εμπιστοσύνη».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρούμε μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, των θανάτων και των νοσηλειών σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v