Η πανδημία κορωνοϊού έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση εργασίας τον τελευταίο χρόνο, ειδικά για τους νέους πτυχιούχους. Οπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, όχι μόνο οι δεξιότητες αλλά και η τοποθεσία έχει επίπτωση επίσης.
Η μεσιτική εταιρεία εμπορικών ακινήτων Savoy Stewart ανέλυσε τα πρόσφατα στοιχεία της Εurostat και παρουσιάζει τις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης πτυχιούχων.
Ποια χώρα έχει τα πιο υψηλά ποσοστά απασχόλησης πτυχιούχων;
Η Μάλτα έχει το πιο υψηλό ποσοστό απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη. Με το επιβλητικό 93,4% των πρόσφατων πτυχιούχων να απασχολούνται, φαίνεται ότι το εργατικό δυναμικό της Μάλτας είναι ισχυρό.
Στη δεύτερη θέση είναι η Γερμανία, με το ποσοστό απασχόλησης των πτυχιούχων στο 92,7%. Τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν το εντυπωσιακό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και την έκρηξη της εργασίας την τελευταία δεκαετία.
Ακολουθεί η Ολλανδία με 91,9% και η Ισλανδία με 91,5%.
Το top 10 των χωρών περιλαμβάνει επίσης:
- Νορβηγία -> 90,5%
- Λουξεμβούργο -> 89,4%
- Αυστρία -> 89%
- Σουηδία -> 88,7%
- Ελβετία -> 87,9%
- Τσεχία -> 87,3%
Πού είναι τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης πτυχιούχων;
Η ευρωπαϊκή χώρα με τα χειρότερα ποσοστά απασχόλησης για τους πτυχιούχους είναι η Βόρεια Μακεδονία -καταγράφεται ένα συγκλονιστικά χαμηλό 57,2%. Μετά τη Βόρεια Μακεδονία είναι η Τουρκία με 57,8% -οι κοινωνικές αναταραχές και οι πολιτικές επιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται για τους χαμηλούς αριθμούς.
Αντιμετωπίζοντας επίσης οικονομικά ζητήματα, ακολουθούν η Ιταλία και η Ελλάδα με 58,7% και 59,4% αντίστοιχα.
Αλλες ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλά ποσοστά απασχόλησης πτυχιούχων είναι οι:
- Μαυροβούνιο -> 65,4%
- Σερβία -> 66,5%
- Γαλλία -> 75,7%
- Κροατία -> 75,8%
- Ρουμανία -> 76,1%