Οι ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσουν σήμερα δεκάδες κινεζικές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής chip, της SMIC – στην εμπορική τους «μαύρη λίστα», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Συνολικά οι ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσουν περίπου 80 επιπλέον εταιρείες και συνεργάτες τους στην λεγόμενη λίστα οντοτήτων, και σχεδόν όλες θα είναι κινεζικές.
Στη λίστα του υπουργείου Εμπορίου αναμένεται να περιλαμβάνονται ορισμένες κινεζικές εταιρείες που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχουν δεσμούς με τον κινεζικό στρατό και που βοηθούν στην κατασκευή και στρατιωτικοποίηση των τεχνητών νήσων στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς και ορισμένες εταιρείες που εμπλέκονται σε φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει συχνά την λίστα των οντοτήτων –που περιλαμβάνει περισσότερες από 275 εταιρείες με έδρα την Κίνα και συνεργάτες- για να πλήξει βασικούς κινεζικούς κλάδους.
Στις εταιρείες περιλαμβάνονται ο κολοσσός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies και 150 συνεργάτες του, η ZTE Corp για παραβίαση κυρώσεων, καθώς και η εταιρεία κατασκευής καμερών παρακολούθησης Hikvision για καταπίεση της κινεζικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Η Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), ήταν ήδη στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον. Τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Εμπορίου έδωσε εντολή οι προμηθευτές ορισμένων εξοπλισμών της εταιρείας να αιτηθούν άδεια εξαγωγής, καθώς συμπέρανε πως υπάρχει «απαράδεκτος κίνδυνος» ο εξοπλισμός αυτός να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.
Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πρόσθεσε την συγκεκριμένη εταιρεία στη δική του «μαύρη λίστα» των φερόμενων ως κινεζικών στρατιωτικών εταιρειών, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους Αμερικάνους επενδυτές να αγοράσουν τις μετοχές της, αρχής γενομένης από τα τέλη του επόμενου έτους.
Η SMIC επανειλημμένως έχει πει πως δεν έχει καμία σχέση με τον κινεζικό στρατό.
Η ένταξη στην λίστα των οντοτήτων θα αναγκάσει τη SMIC να ζητήσει ειδική άδεια από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προτού μπορεί κάποιος Αμερικάνος προμηθευτής να της στείλει βασικά προϊόντα.