Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Alert έκτακτης ανάγκης, τεράστια επίθεση από χάκερ

Παραβίασαν λογισμικό που χρησιμοποιείται από όλες σχεδόν τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Εντολή για αποσύνδεση όλων των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών από ευρέως διαδεδομένο λογισμικό έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

ΗΠΑ: Alert έκτακτης ανάγκης, τεράστια επίθεση από χάκερ

Προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφότου ανακάλυψαν ότι χάκερ που υποστηρίζονται από ξένη κυβέρνηση παραβίασαν λογισμικό που χρησιμοποιείται από όλες σχεδόν τις εταιρείες του Fortune 500 και από πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ασφαλή συστήματα πληροφορικής.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Orion της SolarWinds. Η αρμόδια υπηρεσία ασφάλειας κυβερνοχώρου των ΗΠΑ έδωσε εντολή σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αποσυνδεθούν από την πλατφόρμα, η οποία χρησιμοποιείται από τα τμήματα πληροφορικής για να παρακολουθούν τα δίκτυα και τα συστήματ;a τους.

Η FireEye, μια κορυφαία εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που δήλωσε ότι είχε πέσει θύμα χάκερ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι έχει ήδη βρει «πολλά» άλλα θύματα, όπως «κυβερνητικές, συμβουλευτικές, τεχνολογικές, τηλεπικοινωνιακές και εξορυκτικές οντότητες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή».

Εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είπε ότι πιστεύει ότι η εκστρατεία πειρατείας «μπορεί να έχει ξεκινήσει ήδη από την άνοιξη του 2020 και αυτή τη στιγμή συνεχίζεται» αφού οι χάκερ κατάφεραν να εισαγάγουν κακόβουλο λογισμικό στις ενημερώσεις λογισμικού της SolarWinds.

Ωστόσο, τόσο η FireEye όσο και η SolarWinds είπαν ότι οι παραβιάσεις που έχουν ανακαλύψει μέχρι στιγμής βασίζονταν σε χειροκίνητες, προσαρμοσμένες επιθέσεις, υποδηλώνοντας ότι δεν έχουν επηρεαστεί και οι 275.000 οργανισμοί που χρησιμοποιούν SolarWinds παγκοσμίως.

Δεν έχουμε σχέση, δηλώνει η Ρωσία

Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την παρακολούθηση από χάκερς της εσωτερικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, διαψεύδοντας όσα δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι που γνωρίζουν την υπόθεση, σύμφωνα με τους οποίους χάκερ που συνδέονται με το ρωσικό κράτος βρίσκονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις αυτές.

«Για μία ακόμη φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι ο πρόεδρος Πούτιν ήταν εκείνος που είχε προτείνει στην αμερικανική πλευρά να συμφωνήσουν και να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ και προσέθεσε ότι «αυτό θα έδινε την δυνατότητα στις δύο χώρες να συνεργασθούν και να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε κυβερνοεπιθέσεις, τις όποιες απόπειρες κυβερνοκατασκοπείας και τα λοιπά». Ανέφερε μάλιστα ότι «αυτή η πρωτοβουλία του Πούτιν δεν βρήκε ανταπόκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Εάν κατά την διάρκεια πολλών μηνών υπήρξαν κάποιες επιθέσεις και οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα με αυτές, ασφαλώς δεν πρέπει να κατηγορούνται έτσι αβάσιμα για όλα οι Ρώσοι, δεν έχουμε καμία σχέση» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, ότι υπήρξε θύμα κυβερνοεπίθεσης, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου τουλάχιστον δύο υπουργεία τέθηκαν στο στόχαστρο από χάκερ που συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v