Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blοomberg: Στην 31η θέση η Ελλάδα στoν δείκτη «αντοχής» στον κορωνοϊό

Ειδική κατάταξη και δείκτη «αντοχής» στην πανδημία, μεταξύ 53 χωρών του κόσμου με ΑΕΠ άνω των 200 δισ. δολαρίων, αποκάλυψε το Bloomberg, με την Ελλάδα στην 31η θέση. Ποιες χώρες είναι στην κορυφή και ποιες... «πάτωσαν». Τα κριτήρια για οικονομία, υγεία και άλλους παράγοντες επιρροής.

Blοomberg: Στην 31η θέση η Ελλάδα στoν δείκτη «αντοχής» στον κορωνοϊό

Ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίες με διάφορους προ του 2020 δείκτες κατατάσσονταν ως οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες για μια πανδημία έχουν καταγράψει ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων και έχουν αναγκαστεί να επιβάλλουν lockdown με βαρύ οικονομικό κόστος.

Την ίδια στιγμή άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και αναπτυσσόμενες, έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, με κάποιες μάλιστα να κατορθώνουν να εξαλείψουν πλήρως τον ιό.

Το Bloomberg ανέλυσε τα στοιχεία για κάθε χώρα και συνέταξε μια λίστα με το ποια είναι τα καλύτερα μέρη στα οποία θα μπορούσε να βρίσκεται κανείς την εποχή της καραντίνας. Βασικό κριτήριο είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο δείκτης Covid Resilience κατατάσσει οικονομίες με ΑΕΠ πάνω από 200 δισ. δολάρια με βάση 10 παράγοντες: η αύξηση των νέων κρουσμάτων, το ποσοστό θνησιμότητας, η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ, οι συμφωνίες για εμβόλια, η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας, ο αντίκτυπος των μέτρων στην οικονομία και η ελευθερία κίνησης των πολιτών είναι κάποιες από τις μεταβλητές για τη συγκρότηση του δείκτη.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, η οποία επέβαλε lockdown στις 26 Μαρτίου προτού καταγραφεί έστω και ένας θάνατος από τον ιό. Η κυβέρνηση της χώρας τόνισε από την αρχή ότι στόχος της ήταν να εξαφανίσει τον ιό και δαπάνησε χρήματα για τη διεξαγωγή τεστ και την ιχνηλάτηση.

Αυτήν τη στιγμή οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας ζουν ουσιαστικά σε μία χώρα χωρίς Covid-19, με ελάχιστες λοιμώξεις τους τελευταίους μήνες και την επιστροφή σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Τις επόμενες τρεις θέσεις καταλαμβάνουν ασιατικές χώρες, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και Νότια Κορέα, ενώ μέσα στη δεκάδα βρίσκονται και τρεις σκανδιναβικές χώρες, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία.

Οι οκτώ χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα είναι δημοκρατίες, το οποίο σύμφωνα με το Bloomberg καταδεικνύει ότι η επιτυχημένη αντιμετώπιση της Covid-19 με τη λιγότερη δυνατή οικονομική και κοινωνική διαταραχή βασίζεται λιγότερο στην καταπίεση και περισσότερο στην εμπιστοσύνη και την κοινωνική συμμόρφωση.

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής είχαν τη χειρότερη επίδοση στη διαχείριση της πανδημίας, με το Μεξικό να κατατάσσεται στην τελευταία θέση του δείκτη. Το ποσοστό θετικότητας στη χώρα αγγίζει το εξωπραγματικό 62%, με τους αξιωματούχους να παραδέχονται ότι ο συνολικός απολογισμό των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση του δείκτη, χαμηλότερα από την Ιρλανδία και την Τουρκία και υψηλότερα από την Πορτογαλία και την Ιταλία. Η χώρα μας συγκεντρώνει καλύτερο σκορ σε παράγοντες όπως ο αριθμός των κρουσμάτων και το ποσοστό της θνησιμότητας και χαμηλότερο όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v