Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Επεσαν υπογραφές ΕΕ-Gilead για 500.000 δόσεις ρεμδεσιβίρης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία υπέγραψαν σύμβαση που θα επιτρέψει γρήγορη και δίκαιη πρόσβαση στο Veklury, το πρώτο αντιικό φάρμακο που έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό για την Covid-19 στην ΕΕ.

Κορωνοϊός: Επεσαν υπογραφές ΕΕ-Gilead για 500.000 δόσεις ρεμδεσιβίρης

Κοινή Συμφωνία Προμηθειών υπέγραψαν η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη, για την προμήθεια μέχρι και 500.000 δόσεων του Veklury (ρεμδεσιβίρη), το πρώτο αντιικό φάρμακο που έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό για τη θεραπεία Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπάρχουν 36 υπογράφοντες την Κοινή Συμφωνία Προμηθειών που συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προμήθεια, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της ΕΕ, των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και έξι υποψήφιων χωρών και δυνητικών υποψηφίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Όλες οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν τώρα να κάνουν τις παραγγελίες τους για την προμήθεια του Veklury απευθείας.

Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να καλύψουν τόσο για ανάγκες σε πραγματικό χρόνο όσο και για ανάγκες αποθήκευσης, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ντιλ καλύπτει τις αγορές του Veklury για τους επόμενους έξι μήνες και υπάρχει επιλογή παράτασης. Στην ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, το Veklury ενδείκνυται για τη θεραπεία της Covid-19 σε ενήλικες και εφήβους ασθενείς με πνευμονία που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι «σήμερα εξασφαλίζουμε πρόσβαση στηρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία έως και 500.000 ασθενών που έχουν ανάγκη. Μέσω των Κοινοτικών Προμηθειών μας, ενδυναμώνουμε τις χώρες σε όλη την Ευρώπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικό εξοπλισμό και φάρμακα. Είμαστε πάντα πιο δυνατοί μαζί και αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη δράση κατά της Covid-19».

Η υπογραφή αυτής της κοινής σύμβασης-πλαισίου προμηθειών ακολουθεί τη σύμβαση της Επιτροπής με την Gilead για την εξασφάλιση 33.380 δόσεων του Veklury που έχουν διανεμηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Αύγουστο. Αυτή η σύμβαση χρηματοδοτήθηκε από το μέσο έκτακτης βοήθειας της Επιτροπής (ESI), συνολικού ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v