Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Εκτακτη χαλάρωση στους δείκτες μόχλευσης των τραπεζών

Σημαντική ανακούφιση από τους περιορισμούς μόχλευσης δίνει στις ευρωτράπεζες η ΕΚΤ. Πώς οδηγεί σε λιγότερα δεσμευμένα κεφάλαια και δυνητικά σε αύξηση των πιστώσεων.

ΕΚΤ: Εκτακτη χαλάρωση στους δείκτες μόχλευσης των τραπεζών

Η ΕΚΤ επιτρέπει την προσωρινή ανακούφιση του δείκτη μόχλευσης των τραπεζών, εξαιτίας των ειδικών περιστάσεων που προκαλεί η πανδημία.

Το μέτρο επιτρέπει στις τράπεζες να μη περιλαμβάνουν τα ανοίγματα στην κεντρική τράπεζα στον δείκτη μόχλευσής τους και οι τράπεζες θα επωφεληθούν από το μέτρο ανακούφισης έως τις 27 Ιουνίου 2021.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παίρνουν ένα μεγάλο διάλειμμα από τα όρια μόχλευσης, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να συνεχίσουν την πιστωτική ροή στην οικονομία και στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ένας βασικός κανόνας για το χρέος των τραπεζών -ο λεγόμενος δείκτης μόχλευσης- θα χαλαρώσει στο πλαίσιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας στις τράπεζες να διατηρούν λιγότερα δεσμευμένα κεφάλαια στις κεντρικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ υπό την άμεση εποπτεία μπορούν να αποκλείουν ορισμένα ανοίγματα στην κεντρική τράπεζα από τον δείκτη μόχλευσης. Η κίνηση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής. Αυτή η απόφαση της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ ελήφθη αφού το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις λόγω της πανδημίας Covid-19.

Ο Κανονισμός Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (CRR) επιτρέπει στις τράπεζες να αποκλείσουν τα ανοίγματα στην κεντρική τράπεζα από τη σχέση μόχλευσης. Τέτοια περιουσιακά στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν κέρματα και τραπεζογραμμάτια, καθώς και καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα.

Με βάση τα στοιχεία του τέλους Μαρτίου 2020, αυτή η εξαίρεση θα αυξήσει τον συνολικό δείκτη μόχλευσης του 5,36% κατά περίπου 0,3 εκατοστιαίες μονάδες. Η απαίτηση του δείκτη μόχλευσης 3% θα καταστεί δεσμευτική στις 28 Ιουνίου 2021, αλλά οι τράπεζες υποχρεούνται ήδη να γνωστοποιήσουν τον τρέχοντα δείκτη μόχλευσης.

Οι τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το μέτρο έως τις 27 Ιουνίου 2021. Η εποπτική τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει νέα απόφαση, εάν επιθυμεί να επεκτείνει περαιτέρω, πέραν του Ιουνίου 2021, όταν η απαίτηση για δείκτη μόχλευσης 3% θα καταστεί δεσμευτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v