Λαγκάρντ: Κρίσιμη η ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση

H αύξηση των νέων κρουσμάτων αποτελεί έναν αντίθετο άνεμα στο βραχυπρόθεσμο outlook, υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Μικρότερη ύφεση το 2020 βλέπει η ΕΚΤ. Επιβραδύνεται το momentum στον τομέα των υπηρεσιών. Προβληματίζει η άνοδος του ευρώ.

Λαγκάρντ: Κρίσιμη η ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση

Τα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ. 

Η ίδια υπογράμμισε ωστόσο ότι το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αρκετά κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πάντα αβεβαιότητα γύρω από την ισχύ της ανάκαμψης. Η αύξηση των νέων κρουσμάτων αποτελεί έναν αντίθετο άνεμο στο βραχυπρόθεσμο outlook, σημείωσε. 

Η αβεβαιότητα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δαπάνες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, επισήμανε. 

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην κατανάλωση, αλλά το momentum έχει επιβραδυνθεί στον τομέα των υπηρεσιών

Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση. 

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει πλέον ύφεση 8% το 2020 έναντι πρόβλεψης για ύφεση 8,7% τον Ιούνιο. Για το 2021, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5% αντί για 5,2% που προβλεπόταν προηγουμένως, ενώ το 2022 η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 3,2%. 

Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3% το 2020. Το 2021 θα αυξηθεί στο 1%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι προβλεπόταν τον Ιούνιο. Για το 2022, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 1,3%. 

Η κα Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε για την ανατίμηση του ευρώ. Όπως τόνισε, η άνοδος του ευρώ ασκεί καθοδικές πιέσεις στις τμές και πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. θα παρακολουθεί προσεκτικά την ισοτιμία. Διευκρίνισε ωστόσο πως το επίπεδο της ισοτιμίας δεν αποτελεί στόχο της πολιτικής της ΕΚΤ.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), με το σύνολο των αγορών να διαμορφώνεται στο 1,35 τρισ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιεί τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου 2021 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορωνοϊού έχει τελειώσει.

Οι αγορές, στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (APP), θα συνεχίσουν να γίνονται με ρυθμό 20 δισ. ευρώ μηνιαίως και θα συμπληρώνονται από τα επιπρόσθετα 120 δισ. ευρώ του προσωρινού προγράμματος (PEPP) μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v