Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Πώς σκοπεύει να σώσει τα Χριστούγεννα η Σουηδία

Η σκανδιναβική χώρα, με την αμφιλεγόμενη πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας, μπορεί σύντομα να είναι έτοιμη να χαλαρώσει την απομόνωση των ηλικιωμένων, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της.

Κορωνοϊός: Πώς σκοπεύει να σώσει τα Χριστούγεννα η Σουηδία

Εάν ο Anders Tegnell έχει δίκιο, οι Σουηδοί ίσως μπορέσουν να ανταλλάξουν την αυστηρή κοινωνική αποστασιοποίηση με λίγο πιο φυσιολογικά Χριστούγεννα, με την οικογένεια και τους φίλους τους φέτος.

Σύμφωνα με το MarketWatch, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας δήλωσε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ότι η χώρα μπορεί σύντομα να χαλαρώσει την απομόνωση των ηλικιωμένων ανθρώπων εγκαίρως για την περίοδο των χειμερινών διακοπών, καθώς ελπίζει ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι υπό έλεγχο.

Καθώς οι περιπτώσεις κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με δεκάδες χιλιάδες την ημέρα, την ώρα που η δημόσια συζήτηση μαίνεται για το τι είδους περιορισμοί πρέπει να επιβληθούν, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία αντιμετωπίζει την πανδημία. Μπορεί αυτή η σκανδιναβική χώρα να σώσει τα Χριστούγεννα για τους πολίτες της;

Οι αυστηρές συστάσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης για άτομα άνω των 70 ετών ερευνώνται επί του παρόντος, δήλωσε ο Tegnell, αλλά όσο η τάση παραμένει θετική στη Σουηδία, οι οικογένειες και οι φίλοι πρέπει να είναι σε θέση να συναντηθούν τα Χριστούγεννα, εφόσον το σκέφτονται σωστά και διατηρούν κάποια απόσταση.

Ο επιδημιολόγος είπε ότι οι υπάρχουσες συστάσεις θα παραμείνουν σε ισχύ για τους ηλικιωμένους που είναι πολύ άρρωστοι στα γηροκομεία.

Η στρατηγική της Σουηδίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μοναδική: Αποφεύγει τα lockdown για να σώσει την οικονομία και ενθαρρύνει την ανοσία της αγέλης στον ιό. Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν αρκετός πληθυσμός έχει μολυνθεί από τον ιό, τόσο που αποτρέπει την περαιτέρω εξάπλωσή του.

Ο Tegnell έχει επίσης απορρίψει την ανάγκη για χρήση μάσκας, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, κινούμενος αντίθετα από τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η προσέγγιση της Σουηδίας είναι αμφιλεγόμενη, επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει, ενώ πρέπει να δούμε πόσο αποτελεσματική είναι η προσπάθεια για την ανοσία της αγέλης μακροπρόθεσμα.

Μέχρι σήμερα, 5.832 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στη χώρα, η οποία έχει πληθυσμό 10,2 εκατ. Οι γείτονές της, Δανία και Νορβηγία, με πληθυσμό μισό από τον δικό της, έχουν καταγράψει συνολικά 890 θανάτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v