Ε.ΟΝ: Αρνητική απόφαση δικαστηρίου για τη Ruhrgas

Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι η προσπάθεια της γερμανικής ενεργειακής E.ON για την εξαγορά της Ruhrgas, καθώς το δικαστήριο του Duesseldorf απέρριψε προηγούμενη έγκριση της κυβέρνησης Σρέντερ για εξαγορά της εταιρίας από την E.ON, γεγονός που καθυστερεί και τα αναπτυξιακά σχέδια της E.ON.

Ε.ΟΝ: Αρνητική απόφαση δικαστηρίου για τη Ruhrgas
Αρνητική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου του Duesseldorf όσον αφορά στην εξαγορά της Ruhrgas από την γερμανική E.ON, αγνοώντας σχεδόν την απόφαση της κυβέρνησης Σρέντερ να ανατρέψει την αρχική απαγορευτική απόφαση της Ομοσπονδιακής Αντιμονοπωλιακής Αρχής περί της απορρόφησης της Ruhrgas από την Ε.ΟΝ.

Η κυβέρνηση Σρέντερ είχε δώσει στις αρχές του περασμένου Ιουλίου το πράσινο φως στην Ε.ΟΝ να προχωρήσει στα σχέδια της απόκτησης του πλήρους ελέγχου της Ruhrgas καθώς η κίνηση είχε κριθεί ότι προήγαγε το εθνικό συμφέρον.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Duesseldorf μπλοκάρει τα σχέδια της Ε.ΟΝ και άλλων συναλλαγών στενά συνδεδεμένων με την απόκτηση του ελέγχου της Ruhrgas, όπως η μεταβίβαση του πλειοψηφικού μεριδίου της χημικής Degussa στον όμιλο παραγωγής άνθρακα RAG.

Παράλληλα, αναλυτές σχολιάζουν ότι η Ε.ΟΝ θα πρέπει για κάποιο διάστημα να ”ξεχάσει” τα σχέδια για διεύρυνση στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αναλυτής της Merrill Lynch, Κρις Ρότζερ, σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι ”δεν τους βλέπω να πηγαίνουν στις ΗΠΑ, τουλάχιστον για όσο διάστημα εκκρεμεί η υπόθεση εξαγοράς της Ruhrgas”, άποψη την οποία μοιάζει να συμμερίζεται και ο Λούντερ Σουμάχερ της Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Το ”ξεκαθάρισμα” όσον αφορά στην υπόθεση ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Ruhrgas από την Ε.ΟΝ μετατίθεται πλέον για τις αρχές του Φεβρουαρίου 2003, όποτε η Ε.ΟΝ θα αποταθεί στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v