Ιταλία:Σε χαμηλά 6 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών βρίσκεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιταλία, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για τις πωλήσεις στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Ιταλία:Σε χαμηλά 6 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι χρόνων έχει υποχωρήσει η καταναλωτικής εμπιστοσύνη στην Ιταλία για το μήνα Δεκέμβριο, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη ανησυχίας για την πορεία των πωλήσεων την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο δείκτης που βασίζεται σε μηνιαία έρευνα 2.000 νοικοκυριών από το κρατικό ινστιτούτο Isae, δείχνει μια μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο 106,7 από 109,7 που ήταν το Νοέμβριο. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσίασε οριακή ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες έμειναν στάσιμες ενώ εταιρίες όπως η Fiat και η Pirelli ανακοίνωσαν την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα της Isae, η καταναλωτική εμπιστοσύνη επηρεάστηκε σημαντικά από την δυσάρεστη κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Επίσης από την ίδια έρευνα φαίνεται ότι οι καταναλωτές εκδηλώνουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την πορεία της ανεργίας από το 1996.

Όπως εκτιμούν παράγοντες μεγάλων καταστημάτων καταναλωτικών ειδών η επιβραδυνόμενη ανάπτυξη και η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη θα μειώσει τις δαπάνες για κατανάλωση την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v