Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι Moody's για ευρωτράπεζες

Τα κρατικά μέτρα στήριξης θα βοηθήσουν αλλά δεν θα αντισταθμίσουν πλήρως την οικονομική ζημιά της πανδημίας, υπογραμμίζει ο οίκος. Ποια δάνεια κινδυνεύουν περισσότερο να καταστούν επισφαλή. Πότε θα αποκαλυφθεί η πλήρης εικόνα της επιδείνωσης.

Καμπανάκι Moodys για ευρωτράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες ζημιές από δάνεια λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, προειδοποιεί η Moody's σε έκθεσή της, τονίζοντας ότι τα δάνεια με το μεγαλύτερο ρίσκο είναι αυτά προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά χωρίς εξασφάλιση.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τείνουν να έχουν μικρότερη οικονομική ευελιξία σε σχέση με τις μεγαλύτερες, ενώ οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με μικρότερα εισοδήματα και σημαντική αύξηση της ανεργίας παρά τα μεγάλα προγράμματα στήριξης», τονίζει ο αντιπρόεδρος του οίκου, αναλυτής Αλέξιος Φιλιππίδης. «Οι τράπεζες με μεγαλύτερη έκθεση σε αυτούς τους τομείς αναμένεται να δεχθούν μεγαλύτερους όγκους κόκκινων δανείων και υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες», τονίζει. 

Οι τράπεζες της νότιας Ευρώπης έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε μεγάλα τραπεζικά συστήματα όπως της Γερμανίας και της Βρετανίας, η έκθεση διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 15% των συνολικών χορηγήσεων, τονίζει ο οίκος. 

Οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις στην Ισπανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, συμπληρώνει. 

Τα κρατικά μέτρα στήριξης θα βοηθήσουν αλλά δεν θα αντισταθμίσουν πλήρως την οικονομική ζημιά της πανδημίας, υπογραμμίζει ο οίκος, τονίζοντας ότι η πλήρης εικόνα της επιδείνωσης στην ποιότητα ενεργητικού θα αποκαλυφθεί όταν αρθούν τα μέτρα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v