Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές

Οι διαφορές για το ταμείο ανάκαμψης εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Αισιόδοξος αλλά επιφυλακτικός για μια συμφωνία, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Γαλλίας. Εμμένει στη σύνδεση πόρων-μεταρρυθμίσεων η Ολλανδία.

Μέρκελ: Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές

Αισιόδοξος μεν, επιφυλακτικός δε, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είπε πως «όλοι μας προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με μεγάλη ώθηση όμως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες», συμπληρώνοντας πως «οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές».

«Με πολιτική βούληση, η συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία», τόνισε.

Δεν έχει την ίδια άποψη ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος εν όψει των διαπραγματεύσεων δήλωσε πως «δεν είναι αισιόδοξος». Τόνισε πως η Ολλανδία θα εμμείνει στη θέση πως οι πόροι της ανάκαμψης θα πρέπει να συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος είπε πως βλέπει λιγότερο από 50% πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο, προσθέτοντας όμως πως «ποτέ δεν ξέρεις, θα μπορούσαμε και πάλι να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Εξακολουθεί να είναι πιθανό».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως όλα τα απαραίτητα «κομμάτια» βρίσκονται στο τραπέζι και πως είναι εφικτή μια συμφωνία. «Το στοίχημα δεν θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο. Αν το κάνουμε σωστά, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση ισχυρότεροι», είπε σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στη σύνοδο.  «Όλος ο κόσμος μας παρακολουθεί, εάν η Ευρώπη μπορεί να σταθεί ενωμένη και να ξεπεράσει δυνατά αυτή την κρίση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε αισιόδοξος για τη Σύνοδο της ΕΕ, σημειώνοντας πως υπάρχουν διαφορές όμως δεν είναι αδύνατον να ξεπεραστούν. «Είμαι αισιόδοξος πως θα έχουμε μια λύση, αλλά δεν είμαι σίγουρος πότε», είπε. «Ελπίζω πως θα έχουμε λύση σε αυτή τη σύνοδο αλλά αν όχι, τότε στην επόμενη» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ υπογράμμισε πως «έχουμε υποχρέωση να βρούμε μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Έχουμε μπροστά μας δυο δύσκολες ημέρες, χρειαζόμαστε μια ισχυρή απάντηση στην πανδημία», είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Γιούρι Ρατας, ενώ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε πως η έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ και του «πακέτου» ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το ποσό των χρημάτων που θα είναι διαθέσιμο για την Πολωνία. Είναι δύσκολο να κριθεί τώρα εάν θα υπάρξει συμφωνία, σχολίασε, λέγοντας πως δεν είναι καλή λύση οι εκπτώσεις προϋπολογισμού για τις εύπορες χώρες.

Αντίστοιχη και η θέση του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, που σημείωσε πως η έκπτωση 45 δις. ευρώ δεν είναι δίκαιη. Σημείωσε πως τα ιστορικά κριτήρια για την ανεργία δεν έχουν καμία σχέση με την πανδημία και πως βάση υπολογισμού για την κατανομή των πόρων του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να είναι η πτώση του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v