Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα-κόλαφος για το Ταμείο Ανάκαμψης

Οχι μόνο δεν βοηθάει τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, αλλά δεν δίνει κίνητρα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το γερμανικό ZEW. Το 70% των χρημάτων θα δοθεί με βάση στοιχεία των χωρών προ... κορωνοϊού.

Ερευνα-κόλαφος για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ερευνα που πραγματοποίησε το think tank Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών ZEW τροφοδοτεί με νέα επιχειρήματα τους αντιπάλους του σχεδίου ανασυγκρότησης της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σχεδιαζόμενο Ταμείο Ανάκαμψης όχι μόνο δεν συντρέχει τις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, αλλά ότι δεν προσφέρει και κίνητρα για την υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Η ανάλυση δείχνει ότι ως προς την προοπτική σταθεροποίησης, το Next-Generation-Fonds έχει χτιστεί σε λάθος βάσεις», αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής του ZEW Φρίντριχ Χάινεμαν. «Η διάθεση των 750 δισ. με αυτό τον τρόπο δεν συνιστά ούτε στοχευμένη στήριξη των χωρών-μελών που έχουν πληγεί περισσότερο ούτε δίνει αξιόλογα κίνητρα για την […] υλοποίηση μεταρρυθμίσεων». 

Αυτό που επικρίνουν πολλοί οικονομολόγοι -μεταξύ αυτών και ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη σημερινή Berliner Zeitung- είναι το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη διάθεση των κονδυλίων από την Κομισιόν θα γίνει στη βάση οικονομικών στοιχείων προ κορωνοϊού. 

Με στοιχεία προ κορωνοϊού η διάθεση του 70%

Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν παρουσίασε αναθεωρημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν παρουσίασε αναθεωρημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Συγκεκριμένα, βασικό κριτήριο είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα στις χώρες-μέλη σε αναλογία προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2019 καθώς και η εξέλιξη της ανεργίας μεταξύ 2015 και 2019 σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ. «Το πραγματικό βάρος της ύφεσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός […] δεν παίζει λοιπόν κανέναν απολύτως ρόλο», σχολιάζει ο Χάινεμαν. Όπως εξηγεί ο ειδικός, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επωφελούνται περισσότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης χώρες που έχουν πληγεί ελάχιστα από την κρίση του κορωνοϊού, όπως η Πολωνία, και την ίδια ώρα να έχουν μικρότερο όφελος χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, που αναμένουν συρρίκνωση των οικονομικών τους επιδόσεων μεγαλύτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων. 

Η Κομισιόν αιτιολόγησε το σκεπτικό της με το επιχείρημα ότι κατά την έναρξη του προγράμματος στις αρχές του 2021 δεν θα υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα στοιχεία για τις συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο το επιχείρημα αυτό δεν έπεισε ούτε τη γερμανική κυβέρνηση, αναγκάζοντας την Επιτροπή να αναθεωρήσει. Στη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο Σαρλ Μισέλ αναφέρεται ότι τα προτεινόμενα από την Κομισιόν κριτήρια για τη διάθεση των πόρων θα ισχύσουν μόνο για το 70% των κονδυλίων. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν στις χώρες που θα καταγράψουν το 2021 και 2022 τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες. 

ΠΗΓΗ: DW

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v