Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Τι δείχνει για την Ελλάδα έρευνα στους Γερμανούς τουρίστες

Αλλαγή στα πρότυπα ταξιδιού αποκαλύπτει η Deutsche Bank για τους Γερμανούς ταξιδιώτες. Πού διαμορφώνεται το μπάτζετ για το φετινό καλοκαίρι. Ποιοι είναι οι κορυφαίοι προορισμοί.

Deutsche Bank: Τι δείχνει για την Ελλάδα έρευνα στους Γερμανούς τουρίστες

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, οι Γερμανοί πιθανώς θα ταξιδέψουν λιγότερο και για μικρότερες χρονικές περιόδους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, προβλέπει η Deutsche Bank (DB) σε ειδική μελέτη της για τον τουρισμό και τα πρότυπα των Γερμανών ταξιδιωτών.

Οι προορισμοί στη Γερμανία και στις γειτονικές χώρες, που είναι προσβάσιμοι με αυτοκίνητο, φαίνεται ότι θα επωφεληθούν, συμπεραίνει η γερμανική τράπεζα. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί διακοπών που συνήθως προσεγγίζονται με αεροπλάνο θα δουν μείωση στον αριθμό των Γερμανών τουριστών το 2020. Η Ισπανία πιθανότατα θα είναι ο κύριος χαμένος ενώ η χώρα μας θα είναι η 5η σε αρνητική επίδραση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της DB.

Η κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει σαφώς τα σχέδια διακοπών των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2020 και η Deutsche Bank εκτιμάει ότι το συνολικό ποσό που θα ξοδέψουν οι Γερμανοί στο εξωτερικό είναι πιθανό να μειωθεί έως και 20%. Με τη δαπάνη στα 82 δισ. ευρώ πέρυσι, η DB κάνει λόγο για μια μείωση έως 16,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα λείψουν κυρίως από τις Ισπανία, Τουρκία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Πορτογαλία.

Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν το 80% των Γερμανών πραγματοποίησαν τακτικά ταξίδια διακοπών διάρκειας πέντε ημερών ή περισσότερο, επισημαίνει η DB. Αυτό το ποσοστό ενδέχεται να μειωθεί σε λιγότερο από 75% το 2020. Τον Απρίλιο του 2020, το 14% των συμμετεχόντων στην έρευνα της DB είχαν ήδη ακυρώσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Περισσότερο από το 30% δεν είχε κάνει κανένα ταξιδιωτικό πρόγραμμα ακόμη και λίγο πάνω από το ένα πέμπτο είχε αναβάλει την κράτηση λόγω του κορωνοϊού.

Υπάρχουν λόγοι τόσο από πλευράς ζήτησης όσο και από πλευράς προσφοράς για τη μείωση των ταξιδιών το 2020 και η γερμανική τράπεζα αναλύει τουλάχιστον επτά από αυτούς.

  1. Η ύφεση οδήγησε σε ανεργία ή βραχυχρόνια εργασία και απώλεια εισοδήματος.
  2. Ορισμένοι γονείς έπρεπε να καταναλώσουν μέρος των διακοπών τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους κατά το κλείσιμο του σχολείου και του νηπιαγωγείου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν αφήσει ελεύθερες μέρες για ταξίδια διακοπών.
  3. Ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν τη διάθεση για διακοπές ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν μαζικές μεταφορές, λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
  4. Πολλές δημοφιλείς έννοιες διακοπών δεν μπορούν να υλοποιηθούν (ή να υλοποιηθούν μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό) το 2020, επομένως οι άνθρωποι προτιμούν να μην κάνουν καθόλου διακοπές.
  5. Οι οργανωμένες διακοπές (για παράδειγμα οι ομαδικές εκδρομές) ενδέχεται να ακυρωθούν λόγω του χαμηλού αριθμού συμμετεχόντων ή της χρεοκοπίας των ταξιδιωτικών πρακτορείων.
  6. Οι πτήσεις προς πολλούς προορισμούς θα ανασταλούν αυτό το καλοκαίρι, λόγω ανεπαρκούς ζήτησης ή περιορισμών ταξιδιού.
  7. Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει να μην ταξιδέψουν στις περισσότερες χώρες εκτός Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι διακοπές στη Γερμανία και στις γειτονικές χώρες

Από την άλλη, όμως, η κατάσταση του κορωνοϊού έχει γίνει πολύ λιγότερο σοβαρή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τον Απρίλιο. Πολλοί από αυτούς που ήταν αναποφάσιστοι, τότε, μπορεί να είναι πρόθυμοι να κάνουν τουλάχιστον μικρές διακοπές. Κάποιοι από αυτούς που ακύρωσαν τις διακοπές τους νωρίς, μπορεί να έχουν αποφασίσει για ένα άλλο ταξίδι σε άλλο προορισμό μέχρι τώρα. Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι πιθανό να ταξιδεύουν λιγότερο για τις διακοπές τους φέτος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι πιο δημοφιλείς ξένοι προορισμοί Γερμανών τουριστών για το 2019 ήταν οι Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Αυστρία και Ελλάδα. Ωστόσο, με μερίδιο αγοράς 29%, η Γερμανία παρέμεινε ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς.

Ταυτόχρονα, προορισμοί που είναι προσβάσιμοι με αυτοκίνητο είναι πιθανό να προσελκύσουν παραθεριστές το 2020. Εκτός από την Αυστρία, αυτό ισχύει για τη βόρεια Ιταλία, τμήματα της Γαλλίας, της βόρειας Κροατίας, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία. 

Οπως προαναφέρθηκε, το 2019, οι Γερμανοί ξόδεψαν πάνω από 82 δισ. ευρώ στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, οι ξένοι δαπάνησαν συνολικά 37,2 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Το 2020, οι Γερμανοί ενδέχεται να ξοδέψουν έως 20% λιγότερα στο εξωτερικό, καθώς κάνουν λιγότερα, συντομότερα και φθηνότερα ταξίδια σε ξένους προορισμούς.

Η Ισπανία πιθανότατα θα είναι ο κύριος χαμένος. Τα προγράμματα πτήσεων προς ορισμένους ισπανικούς προορισμούς θα μειωθούν ή οι πτήσεις μπορεί ακόμη και να ανασταλούν εντελώς. Οι άνθρωποι είναι επίσης λιγότερο πιθανό να ταξιδέψουν στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Πορτογαλία. Ο αριθμός των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων σίγουρα θα μειωθεί.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η μέση διάρκεια των κύριων διακοπών των Γερμανών έχει μειωθεί σταθερά. Από περισσότερες από 17 ημέρες το 1983, έχει περιοριστεί σε μόλις 13 ημέρες το 2019. Η κρίση του κορωνοϊού είναι πιθανό να επιταχύνει αυτή την τάση, κυρίως λόγω παραγόντων από πλευράς ζήτησης (απώλειες εισοδήματος, ανεργία, χρήση ημερών διακοπών λόγω του lockdown), καταλήγει η Deutsche Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v