Wirecard: Η γερμανική Folli-Follie «καίει» στελέχη, ελεγκτές, αρχές και αναλυτές

Πώς απέτυχε το γερμανικό σύστημα στην παρακολούθηση της εταιρείας πληρωμών. Οι ευθύνες των εποπτικών αρχών, οι χαλαροί ελεγκτές και τα ευχολόγια των αναλυτών. Οι προειδοποιήσεις των short sellers που αγνοήθηκαν ως «fake news».

Wirecard: Η γερμανική Folli-Follie «καίει» στελέχη, ελεγκτές, αρχές και αναλυτές

To σκάνδαλο της Wirecard έχει οδηγήσει ήδη στη σύλληψη του πρώην CEO της γερμανικής εταιρείας και αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για πολλά στελέχη, αρχές και αναλυτές.

Μετά τη σύλληψη του πρώην CEO, Μάρκους Μπράουν το βράδυ της Δευτέρας στο Μόναχο, το Bloomberg παρουσιάζει όλους τους εμπλεκόμενους που μπορεί να «κάψει» το μεγαλύτερο λογιστικό σκάνδαλο της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια.

Το νο. 2 του Μπράουν

Ο κ. Μπράουν, ο οποίος έχει αρνηθεί επανειλημμένα οποιοδήποτε παράπτωμα, μπορεί να είναι μόνο το πρώτο στέλεχος της Wirecard που βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών.

Τη Δευτέρα, η Wirecard απέλυσε χωρίς καμία εξήγηση τον COO, Γιαν Μαρσάλεκ, πρόσωπο κλειδί στην εταιρεία και άνθρωπο που βρισκόταν πολύ κοντά στον κ. Μπράουν.

Απρόσεκτοι Επόπτες

Ως πρόεδρος της γερμανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, ο Φέλιξ Χούφελντ έχει δεχθεί πιεστικά ερωτήματα σχετικά με το πώς μια χώρα η οποία λατρεύει την τάξη επέτρεψε σε ένα τέτοιο σκάνδαλο να συμβεί.

Τη Δευτέρα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι η γερμανική αρχή είναι μεταξύ των θεσμών που ευθύνονται για την «απόλυτη καταστροφή» στη Wirecard, καθώς δεν έκανε καλή δουλειά ως επόπτης.

Η BaFin έχει επικριθεί για την απάντηση που έδωσε στις κατηγορίες των Financial Times σχετικά με τη Wirecard πέρυσι και την απαγόρευση του short selling στις μετοχές της Wirecard, μια κίνηση που φάνηκε να προσφέρει στήριξη στη γερμανική εταιρεία.

Ο Χούφελντ απάντησε ότι η BaFin ήταν υποχρεωμένη να το κάνει αυτό μετά την απόφανση των εισαγγελέων πως δεν υπήρχαν ενδείξεις χειραγώγησης της αγοράς.

Χαλαροί ελεγκτές

Οι συνεργάτες της Ernst & Young στη Γερμανία είναι υπεύθυνοι για τον λογιστικό έλεγχο στη Wirecard εδώ και πάνω από μια δεκαετία και δεν βάρεσαν συναγερμό παρά μόνο την περασμένη εβδομάδα όταν αρνήθηκαν να εγκρίνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2019.

Οι ελεγκτές ήταν υπεύθυνοι και για τις δραστηριότητες της Wirecard στο Ντουμπάι, οι οποίες ήταν στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Στις αρχές Ιουνίου κατατέθηκε μήνυση κατά των ελεγκτών, λίγες μόλις ημέρες μετά την έφοδο των αρχών στα γραφεία του πελάτη τους. 

H ΕΥ ανέφερε πως εξετάζει όλες τις νέες πληροφορίες και θα λάβει τις «κατάλληλες» ενέργειες.

Εύκολος δανεισμός

Το κύρος που απέκτησε η Wirecard ως μια από τις κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες της Γερμανίας της επέτρεπε να έχει εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Περίπου 15 τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Commerzbank, η ABN Amro και η ING, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για επιμήκυνση δανείων. Η Bank of China εξετάζει να διαγράψει την πιστωτική γραμμή με την εταιρεία.

Την ίδια στιγμή οι ομολογιούχοι ετοιμάζονται για συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους ή για «επικείμενη χρεοκοπία» και έχουν προσλάβει ως συμβούλους την One Square και την Kirkland & Ellis.

«Ταύροι» αναλυτές

Η πλειονότητα των αναλυτών αξιολογούσαν τη μετοχή με «buy» για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας.

Οι αμφιβολίες που εξέφρασαν short-sellers το 2016 και οι Financial Times στις αρχές του 2019 δεν το άλλαξαν αυτό, με 22 από τους 35 αναλυτές που παρακολουθεί το Bloomberg να διατηρούν την αξιολόγηση «buy».

Ορισμένοι μάλιστα επιτέθηκαν στους επικριτές, αποκαλώντας τα ευρήματά τους «fake news».



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v